Най-големият износител на петрол в света се опитва да се

...
Най-големият износител на петрол в света се опитва да се
Коментари Харесай

Живот след петрола: Саудитска Арабия залага на технологиите

Най-големият експортьор на нефт в света се пробва да се застрахова против предстоящ спад в цената на " черното злато ", инвестирайки във футуристични технологии, споделя Bloomberg.

Саудитска Арабия вложи към два милиарда $ в производителя на електрически коли Tesla посредством своя върховен фонд и цели да бъде част от свалянето на компанията от борсата.

Рияд към този момент вложи $3,5 милиарда в Uber Technologies Inc., взе участие с $45 милиарда в софтуерния фонд на японската SoftBank Group Co. и възнамерява инвестиция от $1 милиарда в галактическите компании на Virgin Group.

Част от този проект е и Neom - футуристичен град за $500 милиарда, за който Рияд се надява, че ще има повече роботи, в сравнение с хора. Метрополисът ще е обвързван с " изкуствен интелект, интернет на нещата - всичко ", съобщи през октомври принц Мохамед бин Салман. Проектът включва мост над Червено море, свързвайки Neom с Египет и останалата част от Африка.

 Проект за $500 000 000 000: Рияд прави промишлен мегаполис в три страни
Проект за $500 000 000 000: Рияд прави промишлен мегаполис в три страни

Саудитска Арабия продължава грандиозния проект за цялостна смяна на стопанската система си

Международната организация по енергетика планува търсенето на нефт да се увеличи с над 10 % до 103,5 милиона петрола дневно до 2040 година. Подобряването на сегашните мотори с вътрешно горене, известността на електрическите автомобили и по-затегнатият надзор върху излъчванията ще донесат надалеч по-ниско търсене на " черното злато ", в сравнение с петролната промишленост се надява. Около 60% от целия нефт е употребен в превоза, където се появяват и най-големи софтуерни промени.

 Ще се трансформира ли Саудитска Арабия в един от огромните вложители в Tesla?
Ще се трансформира ли Саудитска Арабия в един от огромните вложители в Tesla?

Държавният фонд на страната с интерес да ускори присъединяване си в компанията след излизането й от борсата

Диверсифицирането на най-голямата арабска стопанска система е централен проблем в държавната " Визия 2030 ", а вложенията на суверенния фонд са основен съставен елемент.

Като част от договорката с Virgin Group, фондът ще влага в Virgin Galactic LLC, The Spaceship Co. и Virgin Orbit LLC, както и ще има опция да вложи други до $480 милиона в групата.

Инвестициите отразяват опитите, които Рияд прави към " диверсифицирана стопанска система, основана на познанието ", като влага в " тези браншове и технологии, които движат напредъка в международен мащаб ", сподели бин Салман.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР