Най-големият исторически парк в Европа се строи на 130 декара

...
Най-големият исторически парк в Европа се строи на 130 декара
Коментари Харесай

Най-големият исторически парк в Европа се строи край Варна

Най-големият исторически парк в Европа се строи на 130 декара край Варна в землището на село Неофит Рилски. Инвестицията е на стойност 50 млн. евро и е на „ Исторически парк “ АД, разгласи изпълнителният шеф на сдружението Ивелин Михайлов.
Окончателно целият обект би трябвало да бъде приключен до 2022 година, като към този момент се построява неговият първи стадий. Очаква се „ Исторически парк “ да бъде посещаван от туристите, идващи в България, само че и да притегли в допълнение посетители от целия свят, разяснява Михайлов.
В комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват присъщите особености на разнообразни интервали. Първото от тях ще е обвързвано с първата цивилизация и варненското злато, което е най-старото в света. Намерените артефакти във варненския халколитен некропол демонстрират по какъв начин от родовообщинния строй се минава към държавното ръководство. Като се стартира още от най-ранните форми на проведен живот, посредством бита и културата, ще бъде показана еволюцията на човечеството през интервалите на неолита и халколита. Практически това ще се изрази в пресъздаването на няколко типични жилища с всички присъщи техни белези или предмети от интервала, в това число най-старото обработено злато в света и първия открит скиптър – знак на царска власт.

Второто населено място ще разкрие особеностите на тракийската просвета, ще напомни времето на Орфей и Спартак. Това обгръща бронзовата и желязната епоха. В тази зона гостите на парка ще могат да посетят пълноразмерни възстановки на тракийски храм на Богинята майка, обособен тракийски тюрзис (дворец), военни пространства и две гробници, като едната от тях ще е със стъклен под, с цел да могат да се видят заровените дружно с владетеля коне с каляска. Възстановката на ритуалната обредност ще бъде оптимално реалистична, а съветник по плана е изтъкнатият траколог проф. Иван Маразов.
Третото населено място ще е от Римската ера, показана посредством древен спектакъл, агора (площад) и римска вила с имплувиум (басейн). Консултант е проф. Маргарита Ваклинова. Посетителите ще имат опция да опитат и обичайни специалитети от това време, измежду които медено вино.
Четвъртото населено място ще разкрива културата на славяни и прабългари. Те са живели по времето на великото преселение на народите. Прабългарите са били известни като шерифите на своето време. Всички са знаели, че където са те, там има мир и благополучие. Българите са били доста мобилни и доста добре проведени във военните дейности. Бързо са се местели и бързо са изграждали жилища, в които да живеят. В селището ще се види еволюцията на този вид жилища - от каруцата юрта до огромните юрти, които се устройват в Плиска, изяснява Ивелин Михайлов.

Петото населено място ще е отдадено на Първото българско царство с обилна възстановка на красивата столица Плиска с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна черква и дворцов комплекс. Консултант още веднъж е проф. Маргарита Ваклинова. Специално място ще бъде отделено на основаването на българската писменост. Посетителите ще имат опция да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица и да отнесат това като сувенир в дома си.
Шестото населено място ще бъде построено по сходство на Царевец и ще демонстрира културата на Второто българско царство. В него ще бъде построена част от крепостната стена с три вида кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна черква и административна постройка. Консултант е експертът по Второто българско царство проф. Хитко Вачев.

„ Исторически парк “ е план за показване на неповторими културно-исторически полезности от международна значителност. Блясъкът и величието на отминали общества и цивилизации, събрани на едно място, по наличен за посетителите метод. В парка са планувани две заведения за отдих, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включващи конна езда, пукотевица с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и доста други исторически стимулирани занятия. Отделен детски ъгъл с тематични игри и занимания ще подсигурява положителното въодушевление на най-малките. За да бъде пълноценно приключението, разполагаем на посетителите ще бъдат ресторант с обичайната (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, две кинозали за 3D/4D късометражни прожекции, пункт за продажба на сувенири и други търговски обекти. При посещаване туристите ще влизат през основния вход на парка, където ще им бъде предоставена опция за присъединяване в томболи с разнороден награден фонд (сувенири, рекламни материали и/или безвъзмездни атракции). След входа посетителите имат опция да се насочат на историческа обиколка в древността – пешком или с атракционно влакче. Ще могат да прегледат в елементи зоните от този стадий, да се разходят и отдъхнат край езерото, да се включат в разнообразни интерактивни атракции и занимателни игри, както и да се поддържат с храна и питиета в едно от двете кафенета.

Вече са пуснати в продажба лимитирани серии клубна „ Златна карта “ (80 000 бр.) и „ Семейна златна карта “ (20 000 бр.). Чрез тях на гостите на парка се дават промоционални условия за последващи визити, както и специфична каса за по-бързо обслужване при влизане в комплекса. Картата е поименна и разрешава промопакетите да се употребяват само от нейния собственик. С нея той получава правото да употребява ценовите условия за вход от интервала на неговото в началото посещаване. Всички притежатели на златни карти са включени в специфична стратегия за преданост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР