Най-големият имотен пазар в света показва признаци на забавяне, но

...
Най-големият имотен пазар в света показва признаци на забавяне, но
Коментари Харесай

Най-големият имотен пазар е изправен пред сериозен риск

Най-големият заможен пазар в света демонстрира признаци на закъснение, само че повода за това не е спад при ипотеките или икономическа рецесия. Китайският пазар, който е 7 пъти по-голям от този в Щатите на база на общата стойност на продадените нови жилища, отслабва.

През последната година продажбите на нови парцели са достигнали 1,69 трилиона $ като 22 милиона китайци са се преместили от селските региони в градовете.

В същото време общо продадените жилища и къщи са с повърхност от 1,44 милиарда квадратни метра или това е еквивалента на 5,76 милиона жилища.

Няколко години на рекорден напредък за пазара докара през 2015 година до междинен растеж на цените на парцелите в Китай от 18%. В най-големите градове, като Пекин, Шънджъ и Шанхай скокът беше над 50 на 100, написа Business Insider.

На фона на растящите цени локалните вложители разчитаха на спекулативни покупко-продажби за по-голяма облага като се има поради, че цената на жилищата в множеството градове се повишават най-малко два пъти по-бързо от междинната рента на ипотечните заеми, която е на равнище от 5,5%.

Какво обаче се промени?

През 2017 година държавното управление в Китай вкара пакет от ограничения за да ограничи спекулациите на пазара. Като първа стъпка беше увеличена минималната предплатена вноска за покупка на второ жилище от 20 на 30% от цената на парцела.

В същото време локалните управляващи в редица градове, в това число и в Шънджъ, постановиха ограничаване на жителите, като те не могат да продават добитите от тях парцели в идващите 5 години от пазаруването им.

Резултатът не закъсня, като след растеж от 16,1% на продажбите през първата половина на 2017 година, през първите шест месеца на 2018 година растежът е в границите на едвам 3,3 на 100.

Действията на държавното управление обаче удариха съществено фирмите в промишлеността. Индексът MSCI China Real Estate Index, който отразява представянето на огромните и междинни компании в сектора, се сви с 14 на 100 сред 1 май и 31 юли.

Експерти чакат в кратковременен проект едва показване на пазара, само че не предвиждат срив, защото след 2000 година Китай на няколко пъти минава през сходни разтърсвания.

Като претекст за това, че пазарът ще се съвземе и ще продължи да пораства в бъдеще те дават обстоятелството, че сега още 600 милиона китайци живеят в селските региони и огромна част от тях ще потърсят благоприятни условия да се реалокират в градовете. А това от своя страна приказва, че евентуално най-големият пик на пазара следва. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР