Най-големият и престижен европейски филмов фестивал - Кан, е и

...
Най-големият и престижен европейски филмов фестивал - Кан, е и
Коментари Харесай

Кан 2022 - от филм за Елвис до филм на внучката му

Най-големият и влиятелен европейски кино фестивал - Кан, е и този, който претърпя най-голямо разтърсване в коронавирусната 2020 година Той анулира напълно изданието си през нея, нежелаейки хибридно или онлайн осъществяване, за разлика от доста други. През 2021-ва форумът на Лазурния бряг се завърна, само че отново при пандемични условия - ваксини, проби, маски, осъществяване през юли вместо в нормалния май.

Сега за пръв път от три години Кан се връща в нормалното си русло и ще се организира от 17 до 28 май 2022 година Още не се знае кои ще бъдат членовете на журито, само че през днешния ден бе формалната конференция, на която артистичният шеф Тиери Фремо и шефът на фестивала Пиер Лескюр оповестиха кои филми ще бъдат в формалната селекция. За разлика от " нулевата " 2020 и 2021 година, когато в нея имаше български филми - надлежно " Февруари " на Камен Калев и " Жените в действителност плачат " на Мина Милева и Весела Казакова, в 74-ото издание на Кан наше наличие няма. 

Затова пък се завръщат доста остарели познайници. Четирима - или по-точно петима, тъй като едните са двама братя, работещи дружно - лауреати на " Златна палма " ще се борят още веднъж за влиятелното отличие с новите си филми. Това са Рубен Остлунд (носител за 2017 година с " Квадратът " ) с новия си филм " Триъгълник на тъгата ", японецът Хирокадзу Корееда (2018, " Джебчии " ) с " Брокер ", румънецът Кристиан Мунджиу (2007, " Четири месеца, три седмици и два дни " ) с политическия " RMN " и белгийското дуо Жан-Пиер и Люк Дарден (2005, " Детето " и 1999, " Розета " ) с " Тори и Локита ". 

В селекцията попадат още новите филми на Дейвид Кроненбърг, Клер Дени, Парк Чан-Ук, Арно Деплешен, както и най-новият филм на Кирил Серебренников " Жената на Чайковски ". Серебренников, чийто " Петрови в грипа " бе част от миналогодишния фестивал, не може да пътува до Франция поради възбрана да напуща Русия. През март той съумя да избяга в Германия и в този момент ще може да участва в Кан. Въпреки че съветското кино като народен павилион и делегация няма да бъде позволено на Лазурния бряг, както взеха решение и доста други фестивали по света, Кан си резервира правото да кани някои съветски режисьори, сериозни към властта в родината си (като да вземем за пример Александър Сокуров или Андрей Звягинцев, който обаче се възвръща от опустошително заболяване от ковид през 2021 година и няма нова продукция).

 Откриването ще е със зомби историята на наградения с " Оскар " Мишел Азанависиюс Final Cut (работното й заглавие бе натовареното с неприятна популярност в настоящата интернационална обстановка " Z " - от зомби).

Голямото събитие на втория ден е международната премиера на " Топ Гън: Маверик " - дълго чаканото продължение на пилотския шлагер с Том Круз от 1986 г. Неговата прожекция е отвън състезанието, както и другата огромна холивудска премиера, която Кан избра да излъчи - " Елвис " на Баз Лурман. Режисьорът на " Ромео и Жулиета " и " Мулен Руж " ще покаже следващата си музикална екстраваганца, а тематиката Елвис Пресли ще продължи да звучи през целия фестивал: внучката на Краля на рока, Райли Киоу, ще покаже своя режисьорски дебют " Звяр " (съвместно режисиран с Джина Гамел) в секцията " Особен взор ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР