Най-големият и най-продаваният телеком в страната - БТК, има шестия

...
Най-големият и най-продаваният телеком в страната - БТК, има шестия
Коментари Харесай

Най-голямата сделка в най-новата българска корпоративна история е факт!

 Най-големият и най-продаваният телеком в страната - БТК, има шестия следващ притежател. Регионалната медийна група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, към този момент е в надзора на БТК, се вижда от вписването в Търговския указател, запорите на синдиците на КТБ и антикорупционната комисия са махнати, с което спънки пред влизане на фонда отпаднаха.

Сделката е най-голямата в най-новата българска корпоративна история - телекомът е оценен на 1.3 милиарда евро, въпреки цифрата да не е оповестено публично, то е доказано от няколко източника. Тя беше оповестена през ноември 2019 година, а при започване на април беше утвърдена и от Европейската комисия. Цената беше доказана и от досегашния главен акционер в БТК Спас Русев, който означи, че оценката е седем пъти облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA). Русев разгласи преди месеци, че консорциумът му е придобил оператора няколко години по-рано за към 750 млн. евро дружно със отговорностите. Последната спънка пред влизането на United Group бяха няколко запора от синдиците на банкрутиралата КТБ по заем от предходна договорка за телекома. През май те получиха 122 млн. евро, което дефинитивно отвори и пътя към довеждане докрай на договорката.

Спас Русев остава и в новия контролен съвет на БТК. Освен него там са представители на BC Partners и United Group - Николаос Статопулос е изпълнителен шеф на английския фонд, Стилианос Илиа е негов ръководещ шеф, Драган Шолак е създател на United Group, а петият човек в борда е Виктория Боклаг, която пък е CEO на United. През ноември Статопулос разгласи пред " Капитал ", че българският телеком може да се трансформира в хъб на бизнеса на United Group на Балканите. Плановете на новия притежател включват и прилагане и шерване на разнообразни платформи за наличие в групата.

United Group участва във всички страни от някогашна Югославия, а е пред придобиване и на гръцкия оператор Forthnet. Групата е основана от сръбския предприемач Драган Шолак през 2000 година като дребен кабелен оператор. Той и досега е миноритарен акционер с дял от към 39%. BC Partners държи малко над 50%, а остатъчни дребни инвестиция имат Европейска банка за възстановяване и развитие и фондът KKR. Компанията има кабелни снабдители, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а създава и наличие с редица телевизионни канали. През годините групата минава през разнообразни финансови вложители.

" United Group закупи още един пазарен водач в района и посредством обединените ни умения, опит и мащаб ще дава най-новото потомство телекомуникационни услуги и най-хубавото локално и интернационално наличие на пазар от 27 млн. души.в Югоизточна Европа и нашата диаспора в целия свят ", споделя изпълнителният шеф на United Виктория Боклаг в формалното известие за договорката.

" С поддръжката и спомагателните вложения от United Group капацитетът за напредък на VIVACOM (търговската марка на БТК - бел. ред.) е забележителен ", споделя в известието и членът на Надзорния съвет на телекома Спас Русев, оповестява " Капитал ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР