Най-големият християнски празник - Възкресение Христово, се чества в цяла

...
Най-големият християнски празник - Възкресение Христово, се чества в цяла
Коментари Харесай

Делви над главите - Великден на остров Корфу

Най-големият християнски празник - Възкресение Христово, се празнува в цяла Гърция с особена церемониалност. Има едно място в страната обаче, където празненствата се отличават с особена помпозност и уникалност - на остров Корфу.

В рамките му, изключително в столицата Керкира (или известна още като град Корфу), може да бъде усетено огромно въздействие на разнородни култури и обичаи, комбинация сред гръцки и италиански жанр на живот, френска и английска архитектура. Заради характерното си местонахождение - непосредственост до Албания на изток и Италия на запад, островът е извънредно мултикултурен - с общо население от към 100 хиляди души, съвсем една трета са чужденци. Но има едно нещо, което е доста достоверно и характерно за Корфу, привличащо всяка година хиляди туристи от целия свят, а точно - традициите при отбелязването на Великден.

 Част от празничното шествие с мощите на св. Спиридон.
© Косара Белниколова

Част от празничното шествие с мощите на св. Спиридон.

Мероприятията стартират още сутринта на Велика събота, когато центърът на столицата се изпълва с голям брой, забавление и звук. Началото се дава с празнична върволица, ръководена от трите основни филхармонии на острова, който има обичаи в това отношение. По време на по този начин нареченото първо възкресение се организират литургия и шествие в чест на св. Спиридон - настойникът на острова, за който се има вяра, че е избавил жителите му от апетит през 1553 година.

Докато минава през града, процесията се уголемява и последователно към нея се причисляват над 20 филхармонии. Завършва малко преди 11 часа, когато всички се приготвят за кулминационната точка на празника в съботния ден - х върлянето на глинени делви, цялостни с вода .

 Минути преди символичното делене с предишното.
© Косара Белниколова

Минути преди символичното делене с предишното.

Балконите, от които ще политат делви, са украсени по специфичен метод - с покривки в алено и златно, а размера на глинените съдове подхожда на благосъстоянието на всяко домакинство. След като стотиците, струпали се на площада, се приберат компактно до стените за сигурност, от балконите по едно и също време политат делви, които шумно се разрушават в земята на фона на възторжени възгласи на публиката.

Хвърлянето на глинени делви, цялостни с вода, символизира изкривяване на неприятното и вярата за ново начало. Прието е, че запазването за спомен на късче от счупена делва носи здраве, шанс и обич. Традицията е приспособена от венецианския й вид, в която на Нова година се изхвърлят остарели движимости.

 Парченцата от шумната гала остават като сувенир за туристите.
© Косара Белниколова

Парченцата от шумната гала остават като сувенир за туристите.

Друга доктрина за произхода на обичая е, че символизира възпоминанието на насладата на Дева Мария и Мария Магдалена, които първи виждат празния гроб на възкръсналия Христос. Сред локалните вярвания има и такива, свързвани с митологията - посредством разбиването на глинени стомни, цялостни с вода и повдигането на звук, античните гърци имали за цел да разсънят Персефона, богинята на пролетта, и да ускорят идването на новия сезон.

Веселието продължава до ранния следобяд, след което множеството хора се отдръпват за отмора. След 21 часа се организира още едно има шествие, което предизвестява идването на плодородния огън. Точно в среднощ градът се озарява от обилна заря - още веднъж неповторим подробност при посрещането на празника на острова. Неделята на Великден продължава с празнична върволица на иконата на Възкресението из Керкира, последвана от празничен обяд – агнешко месо, вино, червени яйца и, несъмнено – доста музика и танци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР