Най-големият град в Обединените арабски емирства, Дубай, може спокойно да

...
Най-големият град в Обединените арабски емирства, Дубай, може спокойно да
Коментари Харесай

Строят най-високия небостъргач в света, пак е в Дубай

Най-големият град в Обединените арабски емирства, Дубай, може умерено да се назова столицата на небостъргачите. Там през този век са издигнати дузини нови небостъргачи, от които 22 са по-високи от 300 метра, а 19 са високи сред 250 и 300 метра.
 



Сред тях най-известният и най-голям е Бурж Халифа, който след откриването си през 2010 година има купата на най-високия небостъргач в света, с височина от 828 метра от земята до върха.



Но това име би могло да го загуби след  две до три години, от една кула, която също се строи в Дубай в границите на огромен жилищен план,  наречен   " Dubai Creek Harbour ".



Въпреки че архитектите и строителите не желаят да разкрият точните размери на новата кула, импровизирано наречена " The Tower at the Dubai Creek Harbour ", някои медии пишат, че ще доближи 928 метра, тъкмо със 100 метра по-високи от Бурж Халифа, добавя Блиц.



В началото на тази година се спекулираше, че може да е с височина 1300 метра, само че тази цифра е пресилена.



Известно е, че новата кула ще има 210 етажа, а на върха ще има овална секция с формата на цветни пъпки, в която ще има 10 платформи с красива панорама към града и по-голямата част от покрайнините.



От върха висока светлина ще бъде ориентирана към небето от кулата през нощта. Целият план би трябвало да коства към 1 милиарда $, а евентуално и повече, поради непредсказуемите разноски, които са постоянно срещани при такива мегапроекти.



Но в случай че този небостъргач ще е в действителност висок 928 метра, той може да загуби най-високата купа единствено няколко години след откриването. А точно в Саудитска Арабия, в град Джеда, се построява по този начин наречената " Кула на царството ", която би трябвало да надвишава височина от един километър.



Но този план напредва постепенно и работите постоянно се стопират заради липса на финансиране и други аргументи, тъй че не може да се каже сигурно по кое време ще бъде приключена.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР