Най-големият глетчер в Европа се топи твърде бързо и заради

...
Най-големият глетчер в Европа се топи твърде бързо и заради
Коментари Харесай

Топи се най-големият глетчер в Европа

Най-големият глетчер в Европа се топи прекомерно бързо и поради световното стопляне може изцяло да изчезне до края на това столетие, предизвестяват учените.

Алечкият хладилник е в Алпите е дълъг към 23 километра, а дебелината му е към 900 метра.
Заради интензивните климатични промени, ледникът понижава с към 50 метра на година. Изследователят

Андреас Баудер изследва аргументите и постоянно прави мониторинг на ледника.
" Прахът, който стига до тук, само че и черният въглерод, който се изгаря при отопление и от колите. Чрез въздушните маси се придвижва дотук и се наслагва на повърхността. Това се случва всяка година и виждате повърхността става все по-тъмна и по-тъмна. Тъмният цвят значи по-интензивно размразяване, тъй като притегля повече слънце ", изяснява Анреас Баудер.

Доминик Балмер повече от 30 години живее покрай ледника. Високите температури това ляво в Централна Европа я тормозят. " Това лято, в най-топлите дни, когато беше към 35 градуса, ледникът загуби по към 10 см дневно от дебелината си. За мен той е като остарял другар, който виждам по какъв начин страда ", споделя Доминик.

Промените въздействат и на природата към ледника. Алпийският мармот напуща убежището си единствено за няколко часа това лято поради високите температури. Според учените това е незадоволително, с цел да събере харана за зимата и популацията му може да намалее.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР