Най-големият германски синдикат IG Metall, който обединява работниците в металургията,

...
Най-големият германски синдикат IG Metall, който обединява работниците в металургията,
Коментари Харесай

Най-големият германски синдикат започна поредица стачки

Най-големият немски профсъюз IG Metall, който сплотява служащите в металургията, стартира през днешния ден поредност стачки в поддръжка на настояванията си за по-добри условия на труд, съобщи ДПА.

В началото на днешния ден са спрели работа чиновниците в две компании - 65 души са се включили към стачните дейности в баварския град Ашафенбург, а 100 в западния град Изерлон.

Щафетните стачки се чака да обиден през днешния ден компании в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, в това число производителя на първокласни коли Porsche, и няколко града в Северен Рейн-Вестафалия и източната част на страната.

Сред засегнатите са обекти на производителя на асансьори Otis в Берлин, самолетостроителя Bombardier в Бранденбург и Volkswagen в източния немски град Кемниц.

Стачкували са служащи от нощната промяна на доставчика на автомобилно съоръжение Kirchhof и на производителя на селскостопански машини Claas, добавя Ройтерс.

G Metall упорства за увеличение с 6 % за заплатите за 3,9-те му милиона членове и опция за прекосяване на 28-часова работна седмица. Профсъюзът желае също по този начин работещите на смени, родителите на дребни деца и тези, които се грижат за член на фамилията, да получават частична промяна на заплатата.

Исканията ни са стопански обосновани, работодателите могат да си ги разрешат и те са верният отговор на модерния свят на труда, съобщи Бернд Купа, началник на подразделението на синдиката в Лайпциг.

Германската стопанска система е в напредък, книгите за поръчки на фирмите са запълнени и прогнозите за 2018 година са положителни, добави той.

Работодателите отхвърлят тези претенции и оферират увеличение на възнагражденията с 2 % и еднократно заплащане от 200 евро през първото тримесечие.

Преговори сред синдикатите и работодателски обединявания са планувани за 11 януари в провинция Баден-Вюртемберг, където са централите на автомобилостроителите Porsche, Daimler и производителя на автомобилни елементи Bosch.

В Бавария, където са основани водещи компании като BMW и Siemens, договарянията ще бъдат обновени на 15 януари.

Преговори в мощно обитаемата провинция Северен Рейн-Вестфалия, дом на концерни като TyssenKrupp, ще последват на 18 януари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР