Най-големият финландски всекидневник Хелзингин саномат пренесе днес борбата си срещу

...
Най-големият финландски всекидневник Хелзингин саномат пренесе днес борбата си срещу
Коментари Харесай

Финландски всекидневник използва видеоигра, за да заобиколи руската цензура

Най-големият финландски ежедневник " Хелзингин саномат " придвижи през днешния ден битката си против съветските медийни ограничавания в известната онлайн видеоигра " Кънтър страйк ", с цел да означи, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Главният редактор Антеро Мука сподели, че вестникът е трябвало да прояви креативност в опита си да се бори с рестриктивните мерки и е решил да скрие публикациите си за войната на Русия в Украйна, написани на съветски, в онлайн играта със пукотевица " Кънтър страйк " (CS), известна по целия свят, в това число измежду младите руснаци.

Русия потиска самостоятелната публицистика в страната, откакто стартира по този начин наречената специфична военна интервенция в прилежаща Украйна предходната година, като забрани свободното писане и попречва достъпа на руснаците до медийно наличие от други страни.

В отговор на законите на Москва, които лимитират медийната независимост в Русия, " Хелзингин саномат " предходната година стартира да разгласява някои от новините си за войната на съветски, само че Русия бързо забрани достъпа до тях.

" Тъй като сме мощно обезпокоени за обстановката с медийната независимост и свободата на словото в Русия, взехме решение, че може би е допустимо да открием някои нови канали, с които да дадем на съветската публика малко надеждна, самостоятелна публицистика, като да вземем за пример за обстановката в Украйна ", сподели пред " Ройтерс " Мука преди Световния ден на свободата на печата, който се отбелязва през днешния ден.

 " Всички се опасяваме ": по какъв начин работят самостоятелните медии в Русия

" Кънтър страйк " бе пусната от американската частна компания за направа на игри " Вaлв корпорейшън " през 2012 година и е измежду десетте най-известни компютърни игри по целия свят, сочат данни на " Нюзуу ".

 Финландски ежедневник употребява видеоигра, с цел да заобиколи съветската цензура
© Helsingin Sanomat /via REUTERS

Вестникът е основал карта на неустановен източноевропейски град, в който се води война, наименуван de_voyna, което се свързва с съветската дума за война. Употребата на думата е неразрешена в Русия, когато става дума за спора в Украйна. Картата дава достъп до загадка стая, където вестникът е скрил фотоси и текстове, които приказват за жестокостите, на които репортерите и фотографите на вестника са станали очевидци в Украйна по време на войната.
Мука сподели, че вестникът не е изискал позволение от " Вaлв " за акцията, защото играта разрешава на потребителите да основават и прибавят свое наличие в платформата.

" Ако даже малко на брой младежи в Русия единствено поради тази игра се замислят за няколко секунди какво се случва в Украйна, значи си е коствало ", акцентира той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР