Най-големият диамант, предлаган някога на търг, беше продаден снощи в

...
Най-големият диамант, предлаган някога на търг, беше продаден снощи в
Коментари Харесай

Най-големият диамант, предлаган на търг, беше продаден за 34 млн. долара

Най-големият елмаз, предлаган в миналото на търг, беше продаден нощес в Женева за рекордните близо 34 милиона $, заяви аукционна къща "Кристис ", представена от Франс прес.

Изключително редкият безценен камък с тегло 163,41 карата, който е част от огърлица от изумруди и диаманти, наречена "Ди арт ъв Гризогоно " (на швейцарската бижутерска компания "Де Гризогоно "), беше продаден за 33,8 милиона $, в това число таксите и комисионите, споделиха от "Кристис ".

Брилянтът, който е с извънредно качество и прозрачност, е направен от 404-каратов елмаз, открит предходната година в Ангола. Това е най-големият занемарен елмаз, придобит в страната и 27-ят по величина в света.

Камъкът е бил култивиран три седмици от екип от 14 бижутери.

Друга полезност, препоръчана на вчерашния търг - 19-каратов розов безценен камък, наименуван "Гран Мазарен " ( "Великия Мазарини "), красил короната на редица френски монарси, в това число Луи Четиринайсет и Наполеон - беше продаден за 14,5 милиона $. "Кристис " чакаха да получат за него сред 6 и 9 милиона $.

Брилянтът принадлежал на италианският кардинал и посланик от 17-ти век, а също огромен колекционер на предмети на изкуството, Джулио Мазарини, пръв министър в двора на френските крале Луи Тринайсети и Луи Четиринайсет. Малко преди гибелта си Мазарини го предал на Краля-слънце, а Луи Четиринайсет украсил с него короната си.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР