Най-големият частен пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас” АД и “Аурубис

...
Най-големият частен пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас” АД и “Аурубис
Коментари Харесай

„БМФ Порт Бургас” и „Аурубис България” откриха нов терминал за обработка на сярна киселина


Най-големият частен пристанищен оператор „ БМФ Порт Бургас” АД и “Аурубис България” АД, част от водещия производител на метали и мед в Европа „ Аурубис “, публично откриха нов профилиран терминал за обработка и предпазване на сярна киселина. Верни на своя упорит жанр на развиване, двете компании направиха вложения на обща стойност 10 милиона евро.

На формалното показване на инвестицията участваха кметът на Бургас Димитър Николов, заместител кметът по финанси, бюджет и стопанска система в Община Бургас Красимир Стойчев, Севдалина Турманова – заместител регионален шеф на област Бургас, представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЗИ, Митници - Бургас, сътрудници на двете компании от Турция, Германия и от цялата страна и домакините - Георги Домусчиев, ръководител на Съвета на шефовете на „ БМФ Порт Бургас “ ЕАД и Тим Курт, изпълнителен шеф на „ Аурубис България “ АД.

„ Терминалът за обработка и предпазване на сярна киселина е неповторимо за страната оборудване с съдържимост 50 хиляди тона и голям капацитет за товарене и разтоварване. Искам да благодаря на сътрудниците ни от „ Аурубис България”, които са и най-големи клиенти на пристанището, за доверието с което се отнасят към нас и което прави вероятни сходни огромни вложения. Повече от 6 години датира партньорството ни и към този момент вкарваме в употреба второ огромно оборудване, което е плодна нашата взаимна работа. Терминалът беше планиран и построен извънредно бързо, за близо 1 година. Изказвам благодарността си на всички проектанти и строители, които се включиха в неговото изграждане”, сподели ръководителят на Съвета на шефовете на БМФ „ Порт Бургас” Георги Домусчиев по време на формалното разкриване на оборудването.

„ Тази година медодобивният цех в Средногорието ще означи 60 години от основаването си. Днес той е част от компания на 152 години. БМФ „ Порт Бургас” е последовател на 120-годишните обичаи на българското комерсиално корабоплаване. Историята и традицията са ни научили да мислим дълготрайно. За нас този терминал е още една дълготрайна инвестиция и ние сме уверени, че той, с новите си софтуерни решения и високи стандарти за сигурност ще бъде от взаимна изгода за всички”. С тези думи Тим Курт, изпълнителен шеф на „ Аурубис България “, приветства присъстващите на церемонията.

Влиянието на новия терминал върху стопанската система и развиването на Бургас очерта кметът Димитър Николов: „ Всяка година още 100 кораба ще усилят товаропотока, това ще сътвори нови работни места във всички компании, които се занимават с пристанищна активност. Според концесионният контракт, задължението на БМФ „ Порт Бургас” беше да обезпечи 450 работни места. Към момента работните места тук са 950. Изключително сме удовлетворени и от констатацията на нашите специалисти за отбраната и екологична сигурност при построяването и работата на новото оборудване.”

Терминалът е ситуиран върху повърхност от близо 27 дка и има потенциал за предпазване на 50 000 тона товар. Новото усъвършенствано произвеждане включва разтоварване на сярна киселина от жп цистерни, предпазване и износ на товара чрез най-съвременни технологии за работа и при най-високи екологични стандарти. Проектът е дълготраен. Очакванията са посредством него да се осъществя нов товаропоток от над 1 млн. тона товар годишно.

Терминалът основава нови 20 работни места. Работниците са минали особено образование за работа със сярна киселина, спазени са всички национални и интернационалните нормативни условия за сигурност.

Съоръжението разполага с 5 цистерни от по 10 хиляди тона за предпазване на техническа сярна киселина, с двойни стени и двойно дъно. Предвиден е непрестанен мониторинг за херметичност посредством вакуум. Изградено е особено разтоварище, където продуктът под непоколебим софтуерен надзор се трансферира от железопътни цистерни към терминала. Пилотно новият терминал е въведен в употреба в края на предходната година и до момента през него са експедирани над 200 хиляди тона сярна киселина.

Партньорството сред „ БМФ Порт Бургас” АД и “Аурубис България” АД датира от години. През 2015 година те взаимно построиха съвременен закрит склад за медни първични материали със модерни софтуерни уреди за разтоварване и превозване, вложенията в който възлизат на 15 млн. евро. С общи вложения двете компании не престават да усъвършенстват производството си, което е от районно и национално значение за българската стопанска система и да реализират устойчиви екологично значими резултати.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР