Най-големият български фолклорен фестивал в чужбина е пътуващ. Това е

...
Най-големият български фолклорен фестивал в чужбина е пътуващ. Това е
Коментари Харесай

Културното наследство на българите в миграция


Най-големият български фолклорен фестивал в чужбина е пътуващ. Това е един от многото забавни обстоятелства, които можем да научим от изложбата „ Културно завещание на българите в миграция “.

Тя бе показана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, съобщи кореспондент на БГНЕС. Изложбата показва фотоси и предмети, събирани в най-мащабното досега изследване на българските общности зад граница осъществено през последните три години от екип от учени от ИЕФЕМ-БАН.

"Изложбата показва във фотографии и предмети всичко това, което видяхме от в действителност многообразния културен живот на българските общности в чужбина. Чрез нея се опитваме да сменим стандарта за българските емигранти, като едни хора, които са избягали и не се интересуват от страната ни. Напротив, желаеме да покажем, какъв брой доста се интересуват от българското във всичките му форми. Показваме по какъв начин се основават общностите в чужбина на база културното завещание. В изложбата са включени фотографии, които сме събирали в седемнадесет страни в цяла Европа, както и в осемдесет града от Съединени американски щати. Имаме и доста предмети, които емигрантите са ни подарили. В изложбата участват предмети, като шевици от Германия. За страдание предметите не са доста заради обстоятелството, че хората мъчно се разделят с тях. Пазят си българското. Изложбата ще остане до 19-ти ноември. Тя ще бъде пътуваща и чакаме да посети цяла България, а за какво не и света", обявиха от екипа на Българска академия на науките.

Следват няколко образеца за това, по какъв начин българите в чужбина пазят културата ни, като значимо завещание за техните деца.

Фолклорни обединения

Най-големият фестивал за български фолклорни обединения в чужбина е пътуващ. От 2015 година десетки фолклорни обединения от цяла Европа се събират на фестивала "На площада на другата България". Първият провел се фестивал е в Лион, по-късно в Монпелие, Гандия, а през идната календарна година ще посети и Милано.

Празници и монументи

Апостолът на свободата Васил Левски е с най-вече монументи в Западна и Южна Европа и Съединени американски щати. Чикаго, Вашингтон, Париж, Брюксел и Солун са единствено дребна част от градовете, в които има монументи и паметни плочи. След него се подреждат светите братя Кирил и Методий с монументи в Рим, Солун и Чикаго. Скулптори на Иван Вазов и кап. Петко Войвода и паметна плоча на Пенчо Славейков красят Рим, а бюст на Христо Ботев е подложен в Голс в Австрия.

Училище

Българските деца в чужбина вървят на учебно заведение и в неделя. Не всички, само че множеството посещават българско учебно заведение през уикенда. Затова и образователната година рядко стартира на 15-ти септември. В някои учебни заведения занятията са следобяд, тъй че децата, като свършат часовете си в локалното учебно заведение, отиват и на българско.

Българските учебни заведения в чужбина са единствено 5 пъти по-малко на брой от тези в България. Вероятно са близо 400, като българската страна подкрепя над 330 от тях.

Църква

Български православни църкви има на 4 континента. В географските региони с най-вече българска емиграция, има над седемдесет български православни църкви. Те са разграничени в две епархии - Източноправославна епархия в Съединени американски щати, Канада и Австралия и източноправославна в Западна и Средна Европа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР