Най-големият айсберг в света се движи, след като повече от

...
Най-големият айсберг в света се движи, след като повече от
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света се движи

Най-големият айсберг в света се движи, откакто повече от 30 години е бил залепен за океанското дъно, съобщи BBC. Айсбергът, наименуван А23а, се отделя от бреговата линия на Антарктида през 1986 година Но той бързо се приземи в море Уедъл, трансформирайки се в мразовит остров.

Площта му е съвсем 4 000 кв. км, което е повече от два пъти повече от площта на Лондон.

През миналата година той се носеше с огромна скорост и в този момент е на път да излезе отвън антарктическите води.

А23а е същински исполин и впечатлява освен с широчината си.

Дебелината на тази ледена плоча е към 400 м. За съпоставяне, Лондонският Шард, най-високият небостъргач в Европа, е висок едвам 310 м.

A23a е част от всеобщо експлоадиране на бергове от ледения шелф Филхнер на Белия континент.

По това време на него се намира руска изследователска станция. Москва изпраща експедиция за изнасяне на оборудването от базата " Дружная 1 ", опасявайки се, че то ще бъде изгубено. Но табуларният берг не се отдалечил надалеч от брега, преди дълбокият му кил да го закотви крепко към дънните масиви на Уедъл.

Айсберг А23а се раздвижва за първи път от дългия си неподвижен сън през 2020 година

Подобно на множеството айсберги от бранша Уедъл, A23a съвсем несъмнено ще бъде изхвърлен в Антарктическото циркумполярно течение, което ще го изхвърли към Южния Атлантик по път, станал прочут като " айсберговата алея ".

Ако той се приземи в Южна Джорджия, това може да докара до проблеми за милионите тюлени, пингвини и други морски птици, които се развъждат на острова. Голямата маса на A23a може да наруши естествените направления за хранене на животните и да им попречи да нахранят вярно дребните си.

" В доста връзки тези айсберги са животворни; те са насочна точка за доста биологични действия ", споделя доктор Катрин Уокър от Океанографския институт в Уудс Хоул, която е родена през същата година като А23а.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР