Най-големият айсберг в света - А68, който се откъсна от

...
Най-големият айсберг в света - А68, който се откъсна от
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света навлиза в открития океан

Най-големият айсберг в света - А68, който се откъсна от Антарктика през 2017 година, е на път да навлезе в открития океан, заяви Би Би Си.

Колосът е стигнал толкоз на север, че е на границата на непрекъснатия морски лед на континента. Когато се откъсна, площта му беше 6000 кв кв. За две и половина години е изгубил доста малко от нея. Според експертите обаче А68 мъчно ще остане цялостен, когато доближи бурните открити води на Южния океан.

" Със съответствие на дебелината към дължината като пет листа А4, съм сюрпризиран, че океанските талази още не са трансформирали А68 в кубчета лед - сподели проф. Ейдриън Лъкман от университета на Суонси. - Ако оцелее дълго цялостен, когато премине края на морския лед, ще бъде доста необичайно ".

Айсбергът е на 63 градуса южна широчина и следва доста предвидим курс. Когато задмине върха на полуострова, би трябвало да бъде отвеян на север към Атлантическия океан по така наречен Алея на айсбергите.

Най-големият айсберг в актуалната история е В15 с повърхност от 11 000 кв. км. Той се откъсна от ледения шелф Рос през 2000 година Една от последните остатъци от него е по средата на пътя до Южните Сандвичеви острови, като площта й е едвам 200 кв. км.

Подобни големи айсберги би трябвало да бъдат следени непрекъснато, тъй като може да станат рискови за корабоплаването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР