Най-големият астероид, удрял някога Земята, който се блъска в планетата

...
Най-големият астероид, удрял някога Земята, който се блъска в планетата
Коментари Харесай

Най-големият астероид, удрял някога Земята, е два пъти по-голям от скалата, убила динозаврите

Най-големият метеорит, удрял в миналото Земята, който се блъска в планетата преди към 2 милиарда години, може да е бил даже по-масивен, в сравнение с смятаха учените до момента. Въз основа на размера на кратера Вредефорт, големия белег от удара, оставен от голямата галактическа канара в днешна Южна Африка, откривателите неотдавна пресметнаха, че епичният удрящ детайл може да е бил към два пъти по-широк от метеорита, който е унищожил нептичите динозаври.

Кратерът Вредефорт (Vredefort), който се намира на към 75 благи (120 километра) югозападно от Йоханесбург, сега е с диаметър към 99 благи (159 km), което го прави най-големият забележим кратер на Земята. Той обаче е по-малък от кратера Чиксулуб, покрит под мексиканския полуостров Юкатан, който е с диаметър към 112 благи (180 км) и е оставен от астероида-убиец на динозаври, блъснал Земята в края на интервала Креда преди към 66 милиона години.

Но ударните кратери постепенно ерозират с времето, което ги кара да се свиват. Най-новите оценки демонстрират, че кратерът Вредефорт в началото е бил с диаметър от 155 до 174 благи (250 до 280 km), когато е бил формиран преди 2 милиарда години. В резултат на това кратерът Вредефорт се смята за най-големия ударен кратер на Земята, макар че през днешния ден е по-малък от кратера Чиксулуб.

В предишното учените смятаха, че кратерът Вредефорт в началото е бил доста по-малък – необятен към 107 благи (172 км). Въз основа на тази оценка откривателите по-рано пресметнаха, че метеоритът, виновен за удара, е бил с диаметър към 9,3 благи (15 км) и се е сблъскал със скорост от към 33 500 благи в час (53 900 км/ч). Но в ново изследване учените преразгледаха измерванията на кратера и получиха нова визия за размера на голямата галактическа канара.

В изследването, което беше оповестено онлайн на 8 август в Journal of Geophysical Research: Planets, откривателите преизчислиха размера на метеорита Вредефорт и откриха, че разрушителната галактическа канара евентуално е с размери някъде сред 12,4 и 15,5 благи ( 20 и 25 км) и може да е пътувал с сред 45 000 и 56 000 благи в час (72 000 и 90 000 км/ч), когато се е блъснал в нашата планета.

„ Разбирането на най-голямата въздействаща конструкция, която имаме на Земята, е от решаващо значение “, защото разрешава на откривателите да изградят по-точни геоложки модели, сподели водещият създател на проучването Натали Алън, докторант в катедрата по физика и астрономия на университета Джон Хопкинс в Балтимор. По-точни прогнози за размерите на удрящия детайл също биха могли да хвърлят светлина върху други кратери на Земята и в цялата Слънчева система, добави тя.

В предишното учените се бореха да дефинират първичния размер на кратера Вредефорт заради ерозията му през последните 2 милиарда години. За да разберете по какъв начин ерозията визира антични ударни кратери като Вредефорт, представете си непрестанно ампутиране на ръба на купа, сподели Роджър Гибсън, систематичен геолог от университета на Witwatersrand в Южна Африка, който не е взел участие в проучването, пред Обсерваторията на Земята на НАСА през 2018 година „ Ако режете хоризонтално през купата последователно, ще видите, че диаметърът на купата ще понижава с всяко парче, което отделяте. “

В допълнение към естествената ерозия на ударната конструкция на
Вредефорт, по-нови скални формирания са се появили на върха на кратера, пишат откривателите. В резултат на това по-голямата част от истинската конструкция на кратера е напълно покрита от по-млади скали и през днешния ден се виждат единствено дребни сектори от повдигнатия борд на кратера, което прави още по-трудно да се каже какъв брой огромен е бил той.

Други скорошни изследвания обаче правят оценка размера на кратера
Вредефорт, като се концентрират върху минералите към кратера. Правейки това, учените са забелязали деформации и ударни фрактури в кристали, като кварц и циркон, които са били породени от античния удар и по този метод са разширили известния радиус на гърмежа, пишат създателите на проучването. В резултат на това откривателите са уверени, че тяхната нова оценка за размера на метеорита Вредефорт е по-точна от предходните оценки.

Когато астероидът-убиец на динозаври, който евентуално е необятен към 7,5 благи (12 км), удря Земята преди към 66 милиона години, разрушенията, породени от удара, са големи. Събитието в края на Креда предизвиква необятно публикувани горски пожари и киселинни дъждове; генерира талази цунами с височина благи и доближава половината планета; изпраща облаци пепел и прахуляк в атмосферата, променяйки фрапантно климата. Около 75% от живота на Земята е бил погубен от събитието, съгласно изследване, оповестено през декември 2021 година в списание Scientific Reports. Освен това може да се е движил доста по-бързо, тъй че въздействието му би било още по-тежко – евентуално най-голямото събитие за освобождение на сила в историята на Земята, оповестяват създателите на проучването. Въпреки това, защото ударът се е случил толкоз от дълго време, има нищожни доказателства за разтърсващата земята мощ на гърмежа и резултатите от конфликта върху планетата.

„ За разлика от въздействието на Чиксулуб, въздействието на Вредефорт не е оставило данни за всеобщо изгубване или горски пожари, като се има поради, че е имало единствено едноклетъчни форми на живот и не е имало дървета преди два милиарда години “, споделя съавторът на проучването Мики Накаджима, планетарен академик в Университетът на Рочестър в Ню Йорк.

„ Въпреки това, въздействието би засегнало световния климат евентуално по-широко, в сравнение с въздействието на Чиксулуб. “ Следователно, продължаването на проучването на кратера Вредефорт може да бъде единственият метод откривателите да научат повече за това катаклизмично влияние.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР