Най-големият астероид, преминаващ покрай Земята тази година, ще се приближи

...
Най-големият астероид, преминаващ покрай Земята тази година, ще се приближи
Коментари Харесай

Голям астероид ще премине покрай Земята на 21 март

Най-големият метеорит, преминаващ около Земята тази година, ще се приближи на към 1,25 милиона благи (два милиона километра) от нашата планета на 21 март, заяви НАСА в четвъртък. Астероидът FO32 е към 3000 фута в диаметър и е открит преди 20 години, оповестяват от НАСА.
„ Ние знаем доста тъкмо орбиталния път на FO32/2001 към Слънцето ", сподели Пол Чодас, шеф на Центъра за проучване на близки земни обекти. „ Няма късмет метеоритът да се приближи до Земята на повече от 1,25 милиона благи. " Това е почти 5,25 пъти дистанцията на Земята от Луната, само че въпреки всичко задоволително близо, с цел да може FO32 да бъде систематизиран като „ евентуално рисков метеорит “. Астероидът ще мине с към 77 000 благи в час по-бързо от скоростта, с която множеството метеорити се сблъскват със Земята.
„ Понастоящем за този обект се знае малко, тъй че близката среща с него дава изключителна опция да научим доста ", сподели Ланс Бенер, основен академик в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА. Астрономите се надяват да получат по-ясна информация за размерите на метеорита и груба визия за неговия състав посредством проучване на светлината, отразяваща се от повърхността му.
Астрономите фенове в някои елементи на земното кълбо също ще могат да следят прекосяването на FO32. „ Астероидът ще свети най-ярко, до момента в който се движи през южното небе ", сподели Чодас.От НАСА напомнят, че над 95 % от околоземните метеорити с размерите на FO32 или по-големи от него са каталогизирани и никой от тях няма късмет да окаже някакво въздействие върху нашата планета през настоящия век.
Гигантски телескоп под водата на езерото Байкал
Руски учени пуснаха в събота един от най-големите подводни галактически телескопи в света, с цел да надникнат надълбоко във Вселената от девствените води на езерото Байкал. Дълбоководният телескоп, който се построява от 2015 година, е планиран да следи неутрино, най-малките частици, известни сега. Наречен Baikal-GVD, телескопът е потънал на дълбочина 750-1300 метра, на към четири километра от брега на езерото. Неутрините са доста сложни за разкриване и водата е добра среда за това. Телескопът с размери половин пространствен километър. Baikal-GVD ще съперничи на Ice Cube, гигантска обсерватория за неутрино, заровена под антарктическия лед в американска изследователска станция на Южния полюс.


Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР