Най-големият акционер в "Булгартабак холдинг" АД - "БТ Инвест" ГмбХ

...
Най-големият акционер в "Булгартабак холдинг" АД - "БТ Инвест" ГмбХ
Коментари Харесай

Мажоритарният собственик продаде акциите си в Булгартабак холдинг

Най-големият акционер в "Булгартабак холдинг " АД - "БТ Инвест " ГмбХ (BT Invest GmbH) - Австрия е продал своя дял и към този момент не има благосъстоятелност в българската тютюнева компания. На 12 юли в софийската компания е постъпило съобщение от "БТ Инвест " ГмбХ за откриване на дялово присъединяване в обществено сдружение. Това излиза наяве от съобщение, огласено от тютюневия монополист, посредством "БФБ-София ". Според данните от счетоводния доклад в края на първото тримесечие на 2018 година фондът бе с дял от 65.85% от капитала. Други компании притежаваха 33.08%, а благосъстоятелност на самостоятелни вложители са 1.07% от акциите с право на глас.

"БТ Инвест " ГмбХ завоюва състезанието за приватизацията на "Булгартабак холдинг " през 2011 година. Агенцията за приватизация тогава одобри офертата на австрийците от 100.1 млн. евро на претендент купувача на пакета от 5 881 380 броя акции, представляващи 79.83% от капитала на тютюневия монополист. След това обаче се освободи от част от своите акции в тютюневата компания.

На 12 юли в "Бугартабак холдинг " АД е постъпило съобщение от "Щига Анщалт " (Stiga Anstalt) - Лихтенщайн за откриване на дялово присъединяване в общественото сдружение. Според известието то възлиза на 1 086 595 акции, представляващи 14.74904% от акциите в капитала на "Булгартабак холдинг " АД.

На същата дата и от "Удфорд Естаблишмент " (Woodford Establishment) - Лихтенщайн са изпратили съобщение в тютюневия холдинг за откриване на дялово присъединяване. Според това известие "Удфорд Естаблишмент " (Woodford Establishment) има в капитала на "Булгартабак " 2 431 183 бр. акции или 33% от акциите в капитала на българската компания.

През месец май тази година имаше друга промята в акционерната конструкция. Фирмата "Гифтид Мастър " ЛТД (Gifted Master LTD) - Дубай, Обединени арабски емирства, уведоми за закупени акции на Булгартабак, че дяловото му присъединяване възлиза на 1 333 602 бр. акции, представляващи 18.10% от капитала на обвързвания с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски "Булгартабак холдинг " АД.

През предходната година "Булгартабак " направи стъпка за диверсифициране на бизнеса си, откакто продаде част от притежаваните търговски марки за цигари и вложения. Групата влага в ритейл бранша, както и в производството на хранителни артикули. Преструктурирано бе и присъединяване на групата в някои съществени и спомагателни индустриални предприятия. В резултат на това от средата на предходната 2017-а последователно нараства каузи на новите бизнес линии в приходите на групата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР