Най-големите вестници в Австралия ще се обединят в нетипичен за

...
Най-големите вестници в Австралия ще се обединят в нетипичен за
Коментари Харесай

Безпрецедентен протест на журналисти в Австралия срещу ограничения на свободата на словото

Най-големите вестници в Австралия ще се обединят в нехарактерен за локалната медийна промишленост митинг против наскоро признато законодателство, ограничаващо свободата на медиите, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Водещите издания ще се появят с челни страници, които ще наподобяват мощно редактирани. Тоест на тях ще има вести, в които множеството от думите ще бъдат почернени.

Протестът цели да се упражни публичен напън върху държавното управление, с цел да освободи публицистите от обсега на приложение за законите, ограничаващи достъпа до чувствителни информации, да вкара добре функционираща система за свободен информативен достъп и да завиши стандартите за завеждане на искове за клюка.

В митинга ще вземат участие издания на локалното звено на медийната корпорация на Рупърт Мърдок - Нюс Корп, на Найн Ентертеймънт, както и уеб сайтът на финансираната от държавното управление корпорация Ей Би Си.

" Протестът ще е за отбрана на главното право на всеки австралиец да бъде уместно осведомен за значимите решения на държавното управление, взимани от тяхно име ", сподели изпълнителният шеф на Найн Ентъртеймънт Хю Маркс.

Изпълнителният шеф на Нюз Корп Острелейжа Майкъл Милър пък съобщи, че хората " би трябвало постоянно да се съмняват в държавни управления, които желаят да лимитират тяхното право да знаят какво се случва ".

Правителството добави наредба в отбрана на разобличителите, когато стегна законите за контрашпионажа през 2018 година, само че все пак медийните организации споделят, че свободата на словото остава лимитирана.

Световното внимание беше ориентирано против медийната независимост в Австралия тази година, когато правосъдна заповед попречи на медиите да оповестяват, че някогашният ватикански ковчежник кардинал Джордж Пел е бил приет за отговорен по обвинявания в полово посягане.

Тогава някои медии оповестиха, че неидентифицирана персона е била приета за отговорна, само че някои непознати медийни компании показаха името на Пел, тъй като са отвън обсега на австралийската пълномощия. Прокурори в този момент желаят налагане на санкции и затворнически присъди за към 30 австралийски публицисти и издатели поради метода, по който са отразили процеса. Пел пък апелира присъдата си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР