Най-големите страни от Еврозоната се готвят за надпревара за постове,

...
Най-големите страни от Еврозоната се готвят за надпревара за постове,
Коментари Харесай

ЕЦБ се готви за рокади по високите етажи

Най-големите страни от Еврозоната се готвят за конкуренция за постове, които през идващите 15 месеца ще преобразят най-влиятелната институция във валутния съюза - Европейската централна банка (ЕЦБ).

Кои постове се освобождават?

В последователен ред изтичат мандатите на председателстващата единния банков контролен орган към ЕЦБ Даниел Нуи (31 декември, 2018), на основния икономист Петер Прат (31 март, 2019), на президента Марио Драги (31 октомври, 2019) и на члена на управителния съвет на Европейската централна банка Беноа Кьоре (31 декември, 2019). Мандатите им изтичат през идващите 15 месеца.

Кой взема решение?

Назначенията в шестчленния ръб на ЕЦБ са чисто политически.

Имената на идващия президент на ЕЦБ и новите ръководители на Европейската комисия, както и на Европейския съвет, наподобява ще бъдат договаряни като част от един пакет.

Ръководителят на надзорния орган на ЕЦБ се дефинира от самата банка, само че също е обект на политическо утвърждение и надлежно на разнообразни лавирания.

Какви са неписаните правила на процеса на асортимент?

Президентите на ЕЦБ нормално се избират всред 19-те шефове на национални банки от Еврозоната, които влизат в управителния съвет на ЕЦБ дружно с шестте членове на съвета, и би трябвало да бъдат икономисти на извънредно ниво.

Трите огромни страни - Германия, Франция и Италия - имат де факто право на място в съвета, тъй че останалите 16 страни си поделят оставащите три места. Италия обаче може да остане отвън борда за над една година, защото Драги надали ще бъде завещан от италианец. Тъй като идващото място в управителния съвет, което се овакантява е на Франция, допустимо е на Италия да й се наложи да чака, до момента в който изтече мандатът на Ив Мерш на 14 декември 2020 година.

Една страна има право единствено на едно място в съвета. Така че, в случай че да вземем за пример немец бъде назначен за президент на ЕЦБ, другият немец в съвета Сабине Лаутеншлегер се чака да подаде оставка.

Холандия, Франция и Италия са имали шефове на ЕЦБ в предишното и съгласно някои те не би трябвало още веднъж да получават този пост, до момента в който другите страни не получат шанса за свои представители на него.

Парламентът постоянно се оплаква от незадоволителното дами на управителни постове в ЕЦБ. В момента единствено 2 от общо 25 членове на управителния съвет са дами.

Не е ли ред на Германия?

Германия сигурно мисли по този начин. Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман настрои много хора против себе си. Той обществено подлага на критика програмата на ЕЦБ за стимулиране на стопанската система, на която съгласно мнозина се дължи съживяването на растежа. Той влезе в открита битка с италианския министър председател за фискалната дисциплинираност. Според информации в медиите Берлин ще изиска председателството на Европейската комисия и няма да води тежка борба за Вайдман.

И по този начин, кои са любимците?

Вайдман остава в конкуренцията. Други постоянно споменавани имена са Франсоа Вилроа дьо Гало (Франция), Оли Рен и Ерки Ликанен (и двамата от Финландия), Клаас Кнот (Холандия) и Филип Лейн (Ирландия). Кьоре (Франция) също е споменаван от медиите, само че като предходен член на борда, той няма право още веднъж да бъде назначен. Някои загатват, че в случай че той подаде оставка преди номинацията, може още веднъж да има право да бъде назначен, само че такава стъпка би била невиждана и в прорез със смисъла на закона, а другите страни от еврозоната надали биха я одобрили.

За поста основен икономист конкуренцията наподобява е сред Лейн и естонеца Ардо Хансон. За началник на надзорния орган Шарън Донъри от Ирландия наподобява е любимец. Назначаването на Донъри обаче може да затрудни Лейн в устрема да получи място в съвета, защото това ще даде на Ирландия две водещи позиции в банката.

Източник: Ройтерс, БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР