Най-големите проблеми пред австрийските компании у нас са инфраструктурата и

...
Най-големите проблеми пред австрийските компании у нас са инфраструктурата и
Коментари Харесай

Австрийският бизнес в България иска предсказуема среда, правна сигурност, борба с корупцията и намаляване на бюрокрацията


Най-големите проблеми пред австрийските компании у нас са инфраструктурата и дефицитът на личен състав. Инвеститорите от Австрия биха желали по-предвидима и сигурна бизнес среда, по-малко администрация, битка с корупцията, предсказуема икономическа политика и правна сигурност. Това демонстрират резултатите от публично изследване измежду австрийските компании за капиталовия климат у нас, което беше показано в четвъртък на конференция в София от Улрике Щрака, началник на Advantage Austria / Австрийско комерсиално посланичество. На събитието участваха представители на австрийския бизнес в България, които споделиха своя опит.

Проучването на Advantage Austria, което се организира в края на 2018 година измежду близо 100 австрийски компании у нас, наблюдава общото икономическото развиване в България, като 33% от фирмите го правят оценка в позитивен аспект и една трета от далите отговор чакат усъвършенстване по този индикатор и през 2019г.

Според госпожа Щрака клоновете на австрийските компании в страната страдат от дефицит на личен състав и биха желали по-предвидима и сигурна бизнес среда, по-малко администрация и по-добра инфраструктура. В същото време вложителите са удовлетворени от доста от параметрите на средата и огромна част от тях възнамеряват разширение на активността си. При външнотърговските връзки сред двете страни се следи годишен растеж при австрийския експорт на артикули към България и на българския експорт на услуги към Австрия. Очаква се статистиката за 2018г. да покаже остатък по комерсиалната сметка в интерес на България.

Проучването демонстрира също по този начин, че при повече от половината взели участие компании е имало нарастване на оборота и на поръчките към тях. Превръщането на България в още по-атрактивен капиталов пазар е обвързвано с съществуването на задоволително работна ръка, нуждата от съответна подготовка на фрагментите, усъвършенствания в инфраструктурата и предвидима икономическа политика. Представителите на австрийския бизнес у нас желаят промени при битката с корупцията, правна сигурност и понижаване на бюрокрацията. При провеждането на предходното изследване трите най–важни неща пред бизнеса бяха: битка с корупцията, предсказуема икономическа политика и правна сигурност.

30% от участващите компании биха желали да се обръща повече внимание на качеството и дълготрайността на продуктите/услугите и да не се избира единствено най-ниската цена, тъй като в дълготраен проект това може да се окаже даже и по-скъпо.

При повече от половината взели участие компании е имало нарастване на оборота и на поръчките към тях. Близо 60% от интервюираните компании са удостоверили, че възнамеряват да влагат в страната през идващите 2 години.

Програмата за въвеждане на дуално образование на Advantage Austria също се радва на забележителен триумф – 57.1% от австрийските компании демонстрират подготвеност да одобряват възпитаници от професионалните гимназии за образование по дуалната система, а 5.7% от компаниите към този момент вземат участие в програмата.

Сред огромните австрийски филиали в страната са A1, EVN, OMV, Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Uniqa, Palfinger, Billa, Kronospan, Wienerberger, Knauf, Baumit, Gebrüder Weiss, cargo partner и други. Австрийските вложители са освен измежду най-големите, само че и сигурни и постоянни работодатели в страната. Преобладаващо главната им активност у нас е обвързвана с търговията на австрийски артикули и осъществяването на услуги, а на 26% от компаниите - с произвеждане.

Австрия е един от най-важните търговски сътрудници на България (15-то място). През първата половина на 2018г. вносът от Австрия към България се е нараснал по отношение на 2017 година с 3.8% на 356 млн. евро, а износът от България към Австрия е намалял с 2.4% до 253 млн. евро.

Австрийският експорт на услуги доближава 127 млн. евро през първата половина на 2018 година ( с 2.3% по-малко по отношение на първата половина на 2017), а вносът на услуги - 281 млн. евро, регистрирайки растеж от 6.4%, което съставлява остатък по сметката на България в размер на 154 млн. евро. През първата половина на 2018 година България се подрежда на 28-мо място в австрийския експорт на услуги и 21-во при вноса. Балансът по настоящата сметка е позитивен за България и възлиза на 51 млн. евро.

Advantage Austria в София съставлява Стопанска камара на Австрия в България. Основната задача на бюрото е да спомага за непрекъснатото възстановяване и разширение на бизнес връзките сред Австрия и България. За тази цел се организират пазарни изследвания в разнообразни сфери, реализират са контакти сред австрийски и български компании, провеждат се участия в панаири и изложби и се организират редица други мероприятия.

През 2018 година Advantage Austria в България е предоставила своите услуги на 700 австрийски компании, 600 български компании и 85 австрийски клона (от общо 350 в страната). Австрийското комерсиално посланичество осъществя 28 събития, в които е сътрудник на австрийски и български компании.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР