Най-големите притеснения на гражданите на ЕС в момента са повишаващите

...
Най-големите притеснения на гражданите на ЕС в момента са повишаващите
Коментари Харесай

„Галъп“: Цените и войната в Украйна са най-големите притеснения на европейците

Най-големите терзания на жителите на Европейски Съюз сега са повишаващите се цени, страхът от разширение на спора в Украйна и вероятният дефицит на енергийни доставки. Това демонстрира проучване на, извършено измежду над 24 000 души в 24 страни в Европейски Съюз и 1505 души в Сърбия и Швейцария.

Преди месец като най-големи проблеми са посочвани пандемията от КОВИД-19 и климатичните промени.

Повече от половината от жителите на Европейски Съюз имат вяра, че към този момент е предоставена задоволително поддръжка на Украйна. 43% биха желали да видят даже повече помощ. Португалия, Испания, Ирландия, Франция, Финландия и Швеция показват в най-голяма степен взаимност.

Има висока подготвеност за приемане на бежанци в Европейски Съюз. Повече от 90% от жителите на Европейски Съюз поддържат приемането на бежанци. 50% поддържат безграничен банкет на бежанци, а 44% избират въпреки всичко да има ограничавания.

По отношение на енергийните доставки, осъзнаването на зависимостите на националните страни от съветския импорт е ясно – 79% приблизително за Европейски Съюз, единствено Швеция се възприема като по-скоро самостоятелна от съветската сила. Преминаването към възобновими източници за да се понижи зависимостта от русксите енергийни доставки е добре възприето във всички страни – 91%.

Повече от половината от европейските жители са обезпокоени, че оборудването и оперативните благоприятни условия на армията в тяхната страна не са приемливи. 52% споделят, че разноските за отбрана на тяхната страна би трябвало да се усилят.

Мнозинство от 60% измежду интервюираните във всички страни поддържат основаването на обща европейска войска. Желанието да се направи такава войска е най-високо в Португалия и Полша, Белгия, Литва, Испания и Румъния.

42% поддържат европейските наказания против Русия, а 43% даже биха желали да видят повече наказания. Само 15% споделят, че глобите са прекомерно строги – това мнение е най-популярно в Гърция, източните страни – България, Словакия и Унгария, както и отвън Европейски Съюз – в Сърбия.
Само една пета са твърдо срещу приемането на Украйна в Европейски Съюз. 52% споделят, че Украйна би трябвало да се причисли към съюза, 27% не могат да преценяват.

Широкото болшинство – 78% има вяра, че Европейски Съюз би трябвало да играе по-активна роля в международната политика. В съпоставяне с останалите страни-членки настройките към Европейски Съюз са най-негативни в Гърция и България. Нагласите в Сърбия, която е със статут на страна претендент за участие, също са сериозни към Европейски Съюз. 61% виждат огромно единодушие в днешната обстановка сред страните-членки на Европейски Съюз, а за 63% Европейски Съюз е стабилизираща света мощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР