Най-големите препятствия за напредъка на Република Северна Македония идват от

...
Най-големите препятствия за напредъка на Република Северна Македония идват от
Коментари Харесай

Сръбско издание: България налива масло в огъня, опитва се да развали братските ни отношения с РС Македония

 " Най-големите трудности за напредъка на Република Северна Македония идват от нейните съседи. Първо от Гърция, с която тя реши десетилетния спор с Преспанския контракт, а по-късно пътя й към европейската общественост бе спрян от България, която удари по идентичността на нейния народ и законността и легитимността на основаването на македонската страна “, написа белградската " Политика “ представени от " Фокус ".

България, някогашен член на Варшавския контракт, освен провокира отчаяние измежду македонските жители, като не съблюдава подписания Договор за добросъседство, само че със своите дейности от ден на ден прибавя масло в огъня, който възпламени в прилежащата страна. Братските връзки със Северна Македония не бяха предадени само от Република Сърбия. Но тъкмо това е трънът в очите на българските ръководещи структури.

А точно, министър-председателят на РСМ поздрави македонските сърби за Деня на Свети Сава и разгласи продължаването на проучването на сръбския език в македонските учебни заведения. В Скопие ще бъде открит Сръбски културен център, чието създаване ще стартира тази година, както бе оповестено от Заев, и в това време ще бъде осъществен идейният план за построяването на Македонския културен център в Сърбия. " Ние насърчаваме обичайно положителните връзки с Република Сърбия с нашите съграждани от Сърбия “, акцентира министър председателят.

Точно този жест беше мотив за острата реакция на България на сръбско-македонските връзки. Българският вицепремиер и министър на защитата, разяснявайки поздравленията, отправени от македонския министър председател Зоран Заев и водача на македонската съпротива Християн Мицкоски до сръбската общественост в Северна Македония, се възмути от известието на Заев, че сръбският език ще бъде върнат в македонските учебни заведения като избираем и в Скопие ще бъде построен сръбски културен център.

Каракачанов явно не е бил осведомен, че сръбският език към този момент е върнат в македонските учебни заведения. А точно, самодейността за връщане на предмета сръбски език и просвета в началните учебни заведения в Северна Македония започва през 2017 година и беше осъществена през 2019 година

Милутин Станчич, шеф на Дирекцията за рационализиране на езика на етническите общности в държавното управление на Северна Македония, напомня пред " Политика “: " Сръбският език беше отстранен в средата на 2007 година по време на предходното държавно управление, водено от партията ВМРО-ДМПНЕ. С безмълвното утвърждение на съдружния сътрудник - Демократическата партия на сърбите в Македония, съответното министерство на образованието и науката одобри Концепцията за деветгодишно начално обучение, която анулира незадължителните класове и вкара изборен модел.

Това даде опция за проучване на езици на малцинствата с избираемия предмет Език и просвета. Това стана допустимо за възпитаници от началните учебни заведения на власи, роми, бошняци, а не сърби и турци, с обяснението, че имат постоянни класове. Несъмнено това в допълнение повлия за намаляването на децата, които се афишират за сърби. Благодарение на настоящето държавно управление, ръководено от премиера Зоран Заев, бе върнато отнетото право на сърбите. Систематичното връщане на това право е значима стъпка в образованието на сръбските деца в районен съд Македония. Разбира се, това е значим принос за подобряването и укрепването на междудържавните връзки “.

Тези стъпки тормозят македонския комшия, който имаше опция да покаже своята благосклонност към " братския народ “, само че в този момент показва неоправданото усилване на сръбското въздействие в районен съд Македония. По мотив откриването на Сръбския културен център в Скопие Каракачанов попита дали в културния център ще загатват обстоятелството, че, както той съобщи, Кралство Сърбия окупира Вардарска Македония през 1913 година, наричайки сърбите македонски палачи. Според него би било по-логично Северна Македония да означи националния празник на България - 3 март, когато България, дружно с днешна районен съд Македония, беше освободена от Османската империя.

" За страдание актуалният политически хайлайф в Скопие избира да отдаде респект на палачите на своя народ “, сподели Каракачанов. Българският външен министър също поддържа позицията на Каракачанов, критикувайки решението на управляващите в Скопие да върнат (вече върнатия) сръбски език в учебната стратегия.

Каракачанов оцени тази обстановка като " доста странна балканска версия на Стокхолмския синдром “ или, както той съобщи, " белградско-московски синдром “. " Приятелю Заев, сътрудник Мицкоски, изпратихме ви ваксина за Covid,, само че не е открита ваксина за Стокхолмски синдром, нито има медикаменти “, сподели Каракачанов. (Единствено Сърбия изпрати ваксина на РСМ) От друга страна, българският министър председател сподели на македонския министър председател Зоран Заев, че България постоянно е подготвена да помогне на най-близките си другари и съседи. Не можем да не се чудим по какъв начин се назовава синдромът, който имат те? Изглежда, че не става въпрос единствено за амнезия.

Това отношение на българските ръководещи структури към Северна Македония и Сърбия има за цел да помогне за победа на идните парламентарни избори, които ще се проведат на 4 април. Тези действия в действителност са огледало на неустойчивостта на тяхната стратегия вкъщи, пред българския народ, и те се пробват да стабилизират разтърсения си престол на парламентарната сцена, хващайки се за сламка, намесвайки се в двустранните връзки сред Северна Македония и Сърбия, посягане върху най-чувствителната област - образованието на децата. Няма по-лоши хора от тези, които се опълчват на просвещението и образованието на хората. Такива хора, в случай че можеха, щяха да загасят слънцето “, споделя един интелигентен човек - Доситей Обрадович.

Трябва обаче да се подчертае, че обичайните приятелски и роднински връзки сред Република Сърбия и Република Северна Македония са толкоз мощни, че ветровете от прилежащите страни не могат да ги нарушат. От друга страна, те не са безвредни за локалната непоклатимост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР