Най-големите национални банки и финансови институции на ЕС и Европейската

...
Най-големите национални банки и финансови институции на ЕС и Европейската
Коментари Харесай

10 милиарда евро за подкрепа на кръговата икономика в ЕС



Най-големите национални банки и финансови институции на Европейски Съюз и Европейската капиталова банка започват самодейност за 10 милиарда евро за ускорение на прехода към устойчива и кръгова стопанска система.

Пет европейски национални банки и финансови институции и Европейската капиталова банка (ЕИБ) стартираха през днешния ден в Люксембург Съвместната самодейност за кръгова стопанска система в поддръжка на създаването и осъществяването на планове и стратегии за кръгова стопанска система в Европейския съюз (ЕС). Това водещо партньорство ще има за цел да осъществя поддръжка за вложения в границите на най-малко 10 милиарда Евро през идващите пет години (2019 - 2023 г.). Целта е да се отстраняват отпадъците, да се усили успеваемостта на ресурсите и да се насърчат нововъведенията посредством поддръжка на планове за кръгови решения във всички браншове на стопанската система.

Петте промоционални банки и институции са:

Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK - Полша)
Groupe Caisse des Dépôts (CDC - Франция), в това число Bpifrance
Cassa Depositi e Prestiti (CDP - Италия)
Instituto de Crédito Oficial (ICO - Испания)
Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW - Германия)

Шестте партньорски институции ще обединят своя опит и финансов потенциал, с цел да поддържат по-добре реализирането на жизнеспособни кръгови планове и програмни подходи. Съвместната самодейност за кръгова стопанска система (JICE) ще дава заеми, финансови вложения или гаранции за възможни планове и ще развива новаторски структури за финансиране на обществена и частна инфраструктура в общини, частни предприятия с друг размер, както и за научноизследователски и иновационни планове. JICE се основава на настоящите начинания на Европейската комисия за създаване на познания посредством профилирани работни групи и създаване на схеми за финансиране.

Съвместната самодейност ще се концентрира главно върху вложенията в държавите-членки на Европейски Съюз, които ще спомогнат за ускорение на прехода към кръгова стопанска система. Тя ще бъде ориентирана към всички стадии на веригата на цената и виталния цикъл на продуктите и услугите:

- Кръговото планиране и произвеждане: използване на тактики за понижаване и преработване на отпадъците при източника, преди комерсиализацията;
- Кръгова приложимост и удължение на живота: дава опция за повторна приложимост, ремонт, пренасочване, преустрояване или наново произвеждане на артикули в стадия на използване;
- Възстановяване на оборотната стойност: възобновяване на материали и други запаси от боклуци, оползотворяване на отпадъчна топлота и / или наново потребление на пречистените отпадъчни води
- Кръгова поддръжка: улеснение на кръговите тактики във всички етапи на виталния цикъл, да вземем за пример посредством внедряване на основни ИКТ технологии, цифровизация и услуги, поддържащи кръгови бизнес модели и вериги за основаване на стойност.

„ Борбата с световното стопляне и екологичните рецесии е най-неотложното предизвикателство на нашето време. Укрепването на кръговата стопанска система е един от най-мощните принадлежности в нашия боеприпас. Това освен ще спомогне за постигането на задачите на Парижкото съглашение, само че и ще донесе големи изгоди за стопанската система и обществото. Със Съвместната самодейност за кръгова стопанска система ние усилваме упоритостта си и сплотяваме напъните си с нашите сътрудници, с цел да спрем прилива на отпадъците ", съобщи Президентът на Европейска инвестиционна банка доктор Вернер Хойер.

„ В БГК сме уверени, че устойчивото развиване с кръгова стопанска система е израз на отговорност за бъдещите генерации. Радваме се, че дружно с нашите сътрудници създаваме такива значими решения, които ще поддържат новаторски, щадящи околната среда вложения в Европейския съюз. Подходът е в сходство с Пътната карта на държавното управление на Полша за кръгова стопанска система, учредена на Стратегията на Европейски Съюз за кръгова стопанска система. Пътната карта акцентира 4 целта: поддръжка на нововъведенията, основаване на европейски пазар за рециклирани материали, гарантиране на висококачествени рециклирани материали, развиване на бранша на услугите. ", сподели Председателят на Управителния съвет на БГК Беата Дашинска-Музичка.

Според изпълнителния шеф на CDC Ерик Ломбард: „ С тази взаимна самодейност, Caisse des Dépôts Group има за цел да поддържа по-нататъшни циркулярни планове във Франция и дружно с нашите европейски сътрудници, с цел да подчертае цялостния капацитет на кръговата стопанска система за реализиране на резистентен напредък, като в същото време основава нови стопански благоприятни условия за нашите територии ".

„ Бизнес проектът 2019-21 CDP за първи път има за цел да интегрира устойчивостта в нашите стратегически решения. CDP се ангажира да насърчи смяна в парадигмата към по-устойчив и приобщаващ модел на развиване в Италия с акцент върху локалните общности. Това европейско партньорство още веднъж демонстрира какъв брой е значима ролята на националните институции за поощряване (НИП) за реализиране на съответно стабилно развиване и развиване на европейско ниво “, разяснява основният изпълнителен шеф на CDP Фабрицио Палермо.

„ ICO има за цел да насърчи приобщаващия стопански напредък и да премине към по-устойчиво развиване. Подкрепата за други възможности, като да вземем за пример кръговата стопанска система, е в цялостно сходство с Целите за устойчиво развитие и с обществените политики, обхванати в интернационален проект в Програмата до 2030 година, в това число Плана за деяние на Европейски Съюз за стабилно финансиране и Националната организация за смяна “, добави ръководителят на ICO Хосе Карлос Гарсия де Кеведо.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР