Най-големите китайски вносители на втечнен природен газ (LNG) обсъждат с

...
Най-големите китайски вносители на втечнен природен газ (LNG) обсъждат с
Коментари Харесай

Големи китайски компании се насочват към покупки на руски втечнен газ

Най-големите китайски вносители на полутечен природен газ (LNG) разискват с доставчиците си закупуване на газ от Русия с огромна отстъпка, оповестява Bloomberg, базирайки се на свои източници.

По данни на събеседниците на организацията, договарянията за извънпланови доставки на съветски LNG се водят в това число и от държавните компании Sinopec и PetroChina.

Съобщава се, че китайските вносители обмислят да употребяват съветски компании за присъединяване в търгове по закупуване на съветски LNG от тяхно име. Твърди се, че договарянията се водят на двустранна основа, с цел да не се притегля вниманието към покупко-продажбите на спот пазара.

По сходен метод постъпват и китайски рафинерии, които " скрито купуват на ниска цена съветски нефт ". Според интервюирани от организацията търговци, китайски вносители към този момент са закупили през предходната седмица няколко партиди полутечен природен газ от Русия.

Повечето търговци на полутечен природен газ в света в този момент не бързат да купуват съветски газ, заради санкционни и репутационни опасности, отбелязва Bloomberg. Китайските компании се оказаха измежду дребното, които са подготвени да поемат риска, изключително

откакто - по данни на азиатските търговци - съветският газ се търгува с повече от 10% отстъпка.

Отбелязва се, че сега Китай не изпитва остра нужда от полутечен природен газ поради топлото време и вероятното понижаване на търсенето на спот пазара в страната заради опасения от нов локдаун поради ковид.

Обаче съветският газ на занижени цени може да помогне за запълване на газохранилищата, преди цените за синьото гориво още веднъж внезапно да се повишат.

В началото на март излезе информация, че Kитaй oбмиcля зaĸyпyвaнe или yвeличaвaнe нa дeлa cи в ĸpyпни pycĸи ĸoмпaнии зa eнepгийни и cypoвинни pecypcи, cъoбщи Вlооmbеrg, пoзoвaвaйĸи ce нa cвoи ocвeдoмeни изтoчници.

Cпopeд пpeдвapитeлнaтa инфopмaция, " Kитaй oбмиcля зaĸyпyвaнe или yвeличaвaнe нa дялoвe в pycĸи ĸoмпaнии зa eнepгийни и cypoвинни pecypcи, ĸaтo eнepгийния гигaнт " Гaзпpoм " и пpoизвoдитeля нa aлyминий " Pycaл ", напомня money.bg.

А преди дни стана ясно, че Kитaй дoпycĸa възмoжнocттa зa пpeминaвaнe ĸъм paзплaщaния в pyбли или юaни пpи тъpгoвиятa c eнepгoнocитeли c Pycия, съгласно изявлeниe нa ĸитaйcĸoтo Mиниcтepcтвo нa външнитe paбoти.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР