Най-големите и най-опустошителни урагани днес са три пъти по-чести, отколкото

...
Най-големите и най-опустошителни урагани днес са три пъти по-чести, отколкото
Коментари Харесай

Честотата на най-опустошителните урагани се е увеличила с 330% за век

Най-големите и най-опустошителни урагани през днешния ден са три пъти по-чести, в сравнение с са били преди 100 години, декларират учени, представени от БиБиСи. Използвайки нов способ за пресмятане на разрушенията, откривателите декларират, че увеличението на честотата е „ недвусмислено “.

Предишни опити за уединяване на въздействието на климатичните промени върху ураганите постоянно са стигнали до спорни резултати. Но ново изследване твърди, че увеличението на нанасяните вреди, породени от огромните циклони, е обвързвано с световното стопляне. Ураганите или тропическите стихии са едни от най-разрушителните естествени бедствия. Щетите от урагана Катрина през 2005 година са в размер 125 милиарда $ или към 1% от американския Брутният вътрешен продукт.

Един от най-големите въпроси, с които учените се тормозеха, е по какъв начин да сравнят бурите от разнообразни столетия. Новото проучване в американското сп. PNAS не е ориентирано към стопанската система, а към земната повърхност, която е безусловно разрушена от над 240 стихии сред 1990 и 2018 година, въз основа на данни от застрахователната промишленост. Авторите разкриват, че честотата на най-опустошителните урагани се е нараснала с 330% за век. Според тях това се дължи главно на повишаващите се температури.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР