Най-големите ферми за производство на месо и мляко в света

...
Най-големите ферми за производство на месо и мляко в света
Коментари Харесай

Най-големите ферми в света замърсяват атмосферата повече, отколкото енергийните гиганти

Най-големите ферми за произвеждане на месо и мляко в света изхвърлят повече парникови газове в атмосферата от който и да е колос в петролната промишленост. Това настоявам в собствен отчет от неправителствената организация Institute for Agroculture and Trade Policy (IATP).

В него специалистите показват, че петте най-големи ферми в световен мащаб замърсяват повече от водачите на енергийния пазар като Exxon-Mobil, Shell и British Petroleum.

За да стигнат до това умозаключение от IATP са употребявали данни на разнообразни компании и организации, като JBS, Tyson Foods Cargill Dairy Farmers of America Fonterrа, написа уеб сайтът Quartz.

Според изчисленията през 2017 година най-големите ферми по света са изхвърлили в атмосферата 578,3 метрични тона парникови газове. За съпоставяне този размер за Exxon е 577 метрични тона, а за Shell - 508 метрични тона.

Разбира се, числата биха изглеждали по различен метод, в случай че отрицателният резултат на енергийните колоси бъде оценен общо за промишлеността.

В отчета се показва още, че този факт може да попречи на страните, подписали Парижкото съглашение, съгласно което би трябвало да бъде лимитирано потреблението на въглища и растежът на световната температура да остане под 2 градуса по Целзий.

Причината за това могат да се окажат точно фирмите, заети с отглеждане на животни. Това се изяснява с по-високото търсене на месо в разрастващите се страни, като Китай, където и популацията пораства с бързи темпове.

От IATP изясняват още, че за задачите на тяхното изследване подробни данни са дали единствено четири от 35 изследвани компании в бранша - една японска и три европейски. В същото време 14 от тях са оповестили проекти за понижаване на размера на изхвърляните от тях газове, само че не са показали съответните способи по какъв начин ще се случи това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР