Най-големите авиационни производители обявиха резултатите си за 2021 г. Общият

...
Най-големите авиационни производители обявиха резултатите си за 2021 г. Общият
Коментари Харесай

Ожесточена борба за първото място

Най-големите авиационни производители оповестиха резултатите си за 2021 година Общият брой на поръчки на цивилен самолети на Boeing е 909, като тук под внимание са взети 535 отхвърли. Airbus има 771 поръчки за самолети. Отказите са 507 броя. Американският производител е доставил на клиентите си 340 машини, а европейският му съперник – 611.

На базата на тези данни е мъчно да се отговори на въпроса кой от двата колоса в авиопроизводството е първи. От една страна, Airbus е жертва на личния си триумф, който не съумява да удовлетвори потребностите на всичките си клиенти и преглежда увеличеното произвеждане на самолети от фамилията Airbus A320 до 900 машини на година, като положително развиване за компанията.

Поради нулевата приемливост на Китай към ковид има заплаха заводът на Airbus в Тянцзин краткотрайно да бъде затворен. Там е ситуирана поточната линия за комплектоване на машините.

Известният авиационен анализатор Ричард Абулафия е на мнение, че както авиопроизводството, по този начин и авиопревозите, които рухнаха след началото на пандемията, провокирана от ковид, още веднъж набират скорост. Най-тежката рецесия в цялата авиационна история може да се окачестви като по-кратка, в сравнение с се предполагаше в началото.

Към днешна дата 185 от общо 195 национални самолетни компании взеха решение да върнат в употреба Boeing 737МАХ. Ако преди седмица Индонезия и Етиопия – две страни, в които имаше произшествия с МАХ, оповестиха готовността си още веднъж да пуснат в употреба този вид пътнически самолети, само че през тази седмица се появи информация, че до края на януари и Китай може да възобнови полетите с Boeing 737МАХ.

Бразилският самолетостроител Embraer не последва образеца на европейския Airbus и продаде своето поделение за авиационни съставни елементи.

През 2021 година бързи обороти набра нов сегмент в авиостроенето – аеромобилите (advanced air mobility). За миналата година разработчици съумяха да привлекат в този бранш над 5 милиарда USD, главно чрез сливания и нахлуване на пазарите на скъпи бумаги. Основно това са започващи компании, разработващи дребни електрически летателни апарати с отвесно излизате и кацане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР