Най-големи инвеститори остават традиционни играчи като САЩ и КанадаЕвропа печели

...
Най-големи инвеститори остават традиционни играчи като САЩ и КанадаЕвропа печели
Коментари Харесай

Китай и Русия засилват инвестициите си в ЕС

Най-големи вложители остават обичайни играчи като Съединени американски щати и Канада

„ Европа печели доста от откритата си политика в региона на вложенията, само че би трябвало да сме подготвени да действаме, в случай че нашата сигурност или публичният ни интерес бъдат изложени на риск “, съобщи Сесилия Малмстрьом (източник: Европейска комисия)

Над 35% от всички активи на предприятията в Европейски Съюз принадлежат на сдружения с задгранична благосъстоятелност, което го подрежда измежду стопанските системи с най-отворените капиталови режими в света, сочи нов отчет, огласен тази седмица от Европейската комисия.

В края на 2017 година директните задгранични вложения, държани от вложители, които не са от Европейски Съюз, възлизаха на 6295 милиарда евро и осигуряваха директни работни места на 16 милиона европейци.

Най-големи остават обичайните вложители като Съединени американски щати, Канада, Швейцария, Норвегия, Япония и Австралия, които имат общо 80% от всички активи с задгранична благосъстоятелност във всички браншове на стопанската система на Европейски Съюз.

Същевременно се открояват и някои значими трендове:

През последните 10 години задграничната благосъстоятелност в сдружения в Европейски Съюз се усилва.

Бързо нарастват вложенията от страна на държавни предприятия. През 2017 година броят на придобиванията, осъществени в Европейски Съюз от такива предприятия от Китай, Русия и Обединените арабски емирства, е три пъти по-голям спрямо 2007 година

Делът на задграничната благосъстоятелност е доста висок в някои основни браншове, като рафинирането на петрол, фармацевтичните артикули, електронните и оптичните артикули, електрическото съоръжение.

Наблюдава се внезапно повишаване на вложенията от бързо разрастващи се стопански системи – най-вече от Китай в самолетостроенето и производството на профилирано съоръжение и от Индия във фармацевтичната индустрия.

Чуждестранните вложители управляват 11% от сдруженията и 4% от активите с задгранична благосъстоятелност в Европейски Съюз. Тяхното наличие се ускорява, сочат още данните от отчета.

„ Европа печели доста от откритата си политика в региона на вложенията, само че би трябвало да сме подготвени да действаме, в случай че нашата сигурност или публичният ни интерес бъдат изложени на риск “, разяснява данните комисарят на Европейски Съюз по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя акцентира, че с помощта на новата рамка за скрининг на директните задгранични вложения, Европейски Съюз е по-добре квалифициран и по-добре осведомен, с цел да се оправя с рискови сюжети в бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР