Най-евтиното дизелово гориво в Европа сега се продава в България

...
Най-евтиното дизелово гориво в Европа сега се продава в България
Коментари Харесай

В кои страни в Европа сега бензинът и дизелът са най-евтини и в кои - най-скъпи

Най-евтиното дизелово гориво в Европа в този момент се продава в България и Чехия, разяснява за РИА Новости основният анализатор от чешката компания Finlord, Борис Томчиак. По негови данни и калкулации, междинната цена на дизеловото гориво в България е 1,64 $ за литър, а в Чехия - 1,7 $ за литър дизел.

" В частност, в Чехия ниската цена на дизеловото гориво се изяснява с обстоятелството, че държавното управление на страната в средата на предходната година понижи потребителския налог върху моторното гориво, което докара до спад на цените за клиентите. Половин година по-късно, т.е. неотдавна, кабинетът на министрите върна потребителския налог върху бензина на предходното равнище, само че резервира отстъката за дизеловото гориво.

За съпоставяне, междинната цена на един литър дизелово гориво в най-големите страни от Европейски Съюз, е надлежно: в Германия е 2,06 $, в Италия - 2,09 $,а във Франция - 2,11 $ за литър дизел ", привежда образци Томчиак.
 Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени
Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Дизелът господства по бензиностанциите у нас

Що се отнася до бензина, цената на един литър бензин в Европа, по думите (и изчисленията) на специалиста, в този момент е най-ниска в Словения и още веднъж в България - по 1,46 долара/ литър.

Малко по-високи са цените на бензина в: Хърватия (1,55 долара/ литър), Полша (1,56 долара/ литър) и Чехия (1,65 56 долара/ литър).

От другата страна на " класацията ", т.е. най-скъп бензин в последно време купуват в: Германия (2,02 долара/ литър), Италия (2,03 долара/ литър) и Франция и Гърция - където един литър бензин коства по 2,08 $.

Чешкият специалист изяснява, че с изключение на Чехия, редица страни от Европейски Съюз са прибягнали до данъчни облекчения през 2022 година, с цел да понижат цените на автомобилните горива за потребителите. По-специално, това беше подхванато от управляващите в Италия, Германия и Унгария, които в този момент се върнаха към първичните си позиции. " Мисля, че чешкият кабинет ще би трябвало да направи същото във връзка с цените на дизела, с цел да не се развие спиралата на държавния дълг ", споделя Томчиак.

Но по този начин или другояче, може да се допусна, че цените на бензина и дизеловото гориво в Чехия и в редица други европейски страни ще стартират да порастват в близко бъдеще, счита специалистът. " Периодът на спада на цените на горивата в Европа, по всичко наподобява, завършва ", предвижда основният анализатор от Finlord.
 В Унгария породи недостиг на бензин
В страна от Европейски Съюз породи недостиг на бензин

Цените на горивото се повишават с 33%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР