Най-евтината електроенергия в Европейския съюз по цени на едро през

...
Най-евтината електроенергия в Европейския съюз по цени на едро през
Коментари Харесай

Токът в България е сред най-скъпите в Европа

Най-евтината електрическа енергия в Европейския съюз по цени на едро през четвъртото тримесечие е в Скандинавските страни, демонстрира статистиката на Генерална дирекция "Енергетика " към Европейската комисия. На противоположния полюс е Южна Европа - цената е най-висока в Италия, Португалия, Гърция и Испания.

Данните на Европейска комисия за България демонстрират, че през четвъртото тримесечие на 2017 година цената на едро на електрическата енергия в България е 40,70 евро за мегаватчас. За съпоставяне, цената в Дания, Швеция и Финландия е в диапазона 30,50-33 евро за мегаватчас. Ниска е цената и в най-голямата европейска стопанска система Германия - 33,90 евро за мегаватчас. В същото време в Италия за мегаватчас електрическа енергия се заплащат 61,80 евро, а в Гърция и Португалия - 60,50 евро. В Румъния цената на едро на тока е 47,60 евро за мегаватчас.

Преди дни Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) разгласява данни, от които е видно възкръсване на износа на електрическа енергия в последните месеци. Тенденцията е видна от края на 2017 година и продължава и до края на април. По-високите цени в прилежащите страни може да даде едно от обясненията на този растеж. От друга страна би трябвало да бъде взето поради и прекъсването на износа при започване на 2017 година, което също се отразява на статистиката, написа investor.bg.

Във Франция цената е 57,40 евро за мегаватчас, излиза наяве още от отчета. В края на предходната година част от нуклеарните централи на страната бяха затворени поради планови поправки и подредените изключителни инспекции за сигурност от страна на регулаторния орган в страната. Така страната е внасяла електронерегия. Централите последователно се включват още веднъж в системата към края на 2017 година и това ще бъде отразено в цената на тока през идващите месеци, допълват специалистите на Брюксел. От отчета на Европейска комисия е видно, че през последните три месеца на 2017 година цената на електрическата енергия в Европа се покачва на всички места.

Според разбора на специалистите в страните, в които има по-добра съгласуваност на енергийните системи цената на електрическата енергия е по-конкурентна. В страни като Гърция и Италия, които остават релативно изолирани цената е по-висока. Италия е и чист вносител на електрическа енергия, което също е фактор за най-високата цена на електрическата енергия в Европа в края на 2017 година.

Все отново и Прибалтийските страни са в състояние на чист вносител на електрическа енергия, само че цената варира сред 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас, демонстрират още данните на Европейска комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР