Най-елементарно действие като ходенето по улиците се е превърнало в

...
Най-елементарно действие като ходенето по улиците се е превърнало в
Коментари Харесай

Иранки без хиджаб предизвикват властта

Най-елементарно деяние като ходенето по улиците се е трансформирало в проява на противоречие за една млада иранка, която постоянно се движи из Техеран без наложителния шал на главата или хиджаб.

При всяка крачка тя рискува да бъде подложена на тормоз или даже бъде задържана от иранската " морална " полиция, чиято работа е да постанова спазването на строгите условия към облеклото, наложени след ислямската гражданска война от 1979 година " Трябва да призная, че това в действителност всява доста, доста боязън ", споделя 30-годишната консултантка по пожарна сигурност в аудиосъобщение, изпратено по " Уотсап ", поискала да остане анонимна, тъй като се притеснява от последствията.

Но тя не губи вяра и споделя, че съгласно нея за управляващите става все по-трудно да потушат митингите, към които се причисляват от ден на ден дами. " Те тичат подире ни, само че не могат да ни заловен. Затова сме уверени, че ще има смяна ", споделя тя.

Дебатът за хиджаба в допълнение поляризира иранците във време, когато страната изнемогва под натиска на невижданите наказания на Съединени американски щати, наложени, откакто администрацията на Тръмп се изтегли предходната година от нуклеарното съглашение, подписано през 2015 година сред Иран и шестте международни сили. Не е ясно до каква степен държавното управление може да наложи наложителното носене на хиджаб в изискванията на мъчителна икономическа рецесия, в това число срив на националната валута и растящи цени на жилищата.

Има съвсем баснословни свидетелства по какъв начин от ден на ден дами се опълчват на дрескода, пробвайки се да предефинират " алените линии " и тествайки реакцията на ръководещото шиитско мюсюлманско духовенство и неговите организации за сигурност. За девет дни кореспондент на АП

преброи към две дузини дами на улицата без хиджаб,

основно в заможните квартали на Техеран - в мол, парк край езеро, хотелско лоби. Много други дами, без да стигат до извънредно предизвикателство против канона, избират да употребяват свободно падащи цветни шалове, които не покриват напълно косата. Дори на огромния техерански пазар, посещаван от доста дами в обичайно облекло, множеството купувачки носят тези най-обикновени шалове. Немалко дами въпреки всичко са скрити под обичайните чадори - черни плебеи от глава до пети и компактно стегнати забрадки.

Борбата против наложителните хиджаби стана основна тематика в медиите за пръв път през декември 2017 година, когато на улица " Иранска гражданска война " една жена се качи на електроразпределително табло и развя хиджаб, завързан на пръчка. Оттогава са арестувани 40-ина протестиращи дами, като 9 от тях към момента са в ареста, сподели Масих Алинеджад - иранска активистка, която в този момент живее в Ню Йорк.

Въпреки опитите да бъдат усмирени протестиращите общественият спор по тематиката се ускорява, изключително в обществените мрежи. Миналия месец известно онлайн видео показваше по какъв начин сътрудник по сигурността сграбчва незабрадено момиче в юношеска възраст и го бута в полицейска кола. Случаят провокира всеобщи рецензии.

Президентът Хасан Рохани и иранският висш водач аятолах Хаменей са за по-мек метод към дами, които не съблюдават формалните условия към облеклото. С разпадането на нуклеарното съглашение обаче хардлайнерите, които са срещу такова " намаляване на линията ", стават по-влиятелни. Те

приканват за строги санкции, даже за пердах с бич,

с аргумента, че в случай че се разреши на дамите да демонстрират косата си, това ще докара до честен крах и раздробяване на фамилии. Съдебната система наскоро прикани иранците да оповестяват за дами без хиджаби, като изпращат фотоси и видеоклипове на избрани уеб сайтове в обществените мрежи.

" Колкото повече дамите се обличат по намерено полов метод, толкоз по-малко обществен мир има, като в това време пораства и престъпността ", сподели Мину Аслани - началник на женската секция на полувоенната формация " Басидж ", говорейки на протест предходната седмица.

 Иранки без хиджаб провокират властта
© Associated Press

На друга колекция бяха пристигнали няколко хиляди дами в чадори. Една от тях държеше афиш с надпис: " Доброволното носене на хиджаб е скрит план на врага. " Реформаторски настроената депутатка Парванех Салахшури споделя, че принудата не дава резултат. " Както виждаме, моралната полиция се проваля ", споделя депутатката, която носи единствено кърпа (хиджаб) заради религиозни убеждения. Според нея смяна на разпоредбите за хиджаба по законодателен път е малко евентуална заради съществуването на парламентарни ограничавания. Вместо това, счита Салахшури, дамите би трябвало да подемат акция на ненасилствено гражданско непокорство. Тя предизвестява, че това е муден и сложен развой, само че прибавя, че " иранските дами не са се отказали от битката ".

Проучване на парламентарния социологически център от 2018 година демонстрира, че множеството дами носят елементарен хиджаб, а единствено 13 на 100 избират чадора. Настроенията се трансформират. През 1980 година две трети от интервюираните са считали, че дамите би трябвало да носят хиджаб. Днес по-малко от 45 на 100 утвърждават интервенция на държавното управление в този въпрос, установи изследването.

Иран е бил очевидец на няколко талази от антиправителствени митинги, в това число и изблика на яд след изборите през 2009 година, които съгласно мнозина бяха " откраднати " от хардлайнерите. Най-често митингите са провокирани от стопански неволи. Активистката Алинеджад счита, че

акцията против насилственото носене на хиджаб има алегорично значение,

тъй като наложителното було на главата е " знак по какъв начин иранските управници държат цялото общество за пленник ". През последните години тя качва в интернет видеоклипове и фотоси на активистки, в това число дами, които сами снимат на видео по какъв начин вървят по улиците с непокрита глава. Тя споделя, че получава над 20 фрагмента дневно, само че качва в мрежата единствено няколко.

Такива активистки безспорно поемат опасности. През март адвокатката правозащитничка Насрин Сотудех, която постоянно е защитавала протестиращи дами, бе наказана на 38.5 години затвор, от които би трябвало да излежи 12 съгласно нейния брачен партньор.

През април активистката Ясаман Ариани, нейната майка Монирех Арабшахи и Моджган Кешаварз бях задържани, откакто качиха видео, показващи самите тях без хиджаби в метрото на Техеран. На фрагментите се вижда по какъв начин те раздават цветя на пътничките и приказват за деня, когато дамите ще имат свободата да избират.

В понеделник " Амнести интернешънъл " съобщи, че иранските управляващи употребяват задържане в цялостна изолираност (без право на свиждания и даже в тъмнични килии), продължителна изолираност в единични килии и закани против членове на фамилиите, с цел да принудят арестуваните активистки да се откажат от опозицията си против насилственото забраждане посредством записани на " видеопризнания ". Според " Амнести " от април до момента са засечени шест такива случая. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР