Най-екологичният вариант за изграждането на магистрала Струма през Кресненското дефиле

...
Най-екологичният вариант за изграждането на магистрала Струма през Кресненското дефиле
Коментари Харесай

Екоминистърът: Най-екологичният вариант за "Струма" през дефилето е тунел

Най-екологичният вид за построяването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле е тунелът. Това решение ще спести нездравословни излъчвания спрямо обхода по напълно ново трасе, а и при него цялата природа над тунела ще се резервира, сподели през днешния ден пред " Нова телевизия " министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той не скри, че това решение е най-скъпо, само че напомни, че за реализацията на плана ще се употребява еврофинансиране. " Постижимо е " Струма " през дефилето да се приключи в границите на мандата на това държавно управление, в случай че то изкара цялостен мандат (до декември 2025 г, б.а.) ", е мнението на министъра. Сандов сподели, че концепцията към този момент се разисква с Министерството на районното развиване и благоустройството където и през днешния ден има срещи, осведомен бил и министърът на финансите.

Министърът подлага на критика надменно държание на вложител

Екоминистърът подлага на критика арогантното държание на представител на " Горубсо-Кърджали " във връзка капиталово желание за извличане на злато в Родопите. " Миналата седмица е имало районен екологичен експертен съвет, където представител на компанията е декларирал, че планът ще се осъществя, без значение какво реши страната ", добави Сандов. Той прикани представителите на бизнеса да почитат законите, само че им олеща и поддръжка, в случай че капиталовите им планове се стопират или бавят в нарушаване на закона от чиновници на звена, подчинени на екоминистерството.

Според Садов имено в областта на изоставените мини, хвосторанилищата и депата за боклуци има най-вече заварени проблеми, трупани от разнообразни предходни държавни управления. Той уточни, че се работи върху завишаване на санкциите за горене на боклуци и противозаконни сметища.

Мотивацията на чиновниците е ниска, поради заплатите

Като проблем министърът уточни ниската мотивация на работещите в екоминистерството, поради ниските заплати. " Опитваме да убедим Министерство на финансите, че индексация е нужна, а в случай че такава няма, би трябвало да мислим за други разновидности ", уточни Сандов.

В отговор на въпрос екоминистърът посочи, че предстоят съществени диалози със столична община по няколко значими тематики, като построяването на инсенератора за горене на отпадък, който за него не би трябвало да е зад Централна гара, както се възнамерява. Както е известно към този момент се появи концепция.

На столичното кметство били изпратени и насоки за възобновяване на работата на Драгалевския и Княжевския лифтове. " Има вероятни трасета, само че би трябвало се подменят оборудванията ", заключи Сандов.

По тематиката чист въздух той добави, че към този момент са планувани 47 млн. лева национално финансиране за общините за замяна на отоплението с твърдо гориво в общински здания с по-екологично, закупуване на електрически транспортни средства, създаване на зелени пояси край натоварени булеварди и други действия. 120 млн. Се планува да се насочат към семействата за замяна на домашни уреди за отопление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР