Най-екологичният небостъргач в света вече се издига в столицата на

...
Най-екологичният небостъргач в света вече се издига в столицата на
Коментари Харесай

Убежището на Тао Жу в Тайван - най-екологичният небостъргач в света

Най-екологичният небостъргач в света към този момент се издига в столицата на Тайван Тайпе. Строежът наизвитата кула, наречена „ Убежището на Тао Жу ”, стартира през 2013 година, написа Дарик

Сградата се издига в най-модерния и вселенски квартал на тайванската столица - Шиний, който е дом на голям брой търговски центрове, административни и бизнес гради с футуристичен дизайн, в това число една гордостите на Тайван - международно известният небостъргач Тайпе 101.  Снимка: БГНЕС
Екологичният „ Тао Жу” се издига на над 20 етажа, а общата му повърхност е над 42 000 кв.м. Нестандартният дизайн е дело на белгийския проектант Венсан Калебо - формата на постройката е въодушевена от двойната серпантина на ДНК.

Белгиецът има амбициозна визия по какъв начин би трябвало да наподобяват постройките на бъдещето - енергоспестяващи и поглъщащи въглероден диоксид, тъй че да лимитират нездравословните излъчвания и да бъдат средство за битка с климатичните промени. Такъв е и този негов план. Небостъргачът гълтам 130 тона въглероден диоксид годишно, което е еквивалентът на нездравословните излъчвания, които отделят 27 коли за 12 месеца. По фасадата, покрива и терасите на постройката са засадени 23 000 дървета и шубраци - съвсем толкоз, колкото има в Сентрал парк в Ню Йорк.
 Снимка: БГНЕС
„ Кулата показва пионерска идея за стабилно жилищно екостроителство, която се стреми към ограничение на екологичния отпечатък на своите жители”, изяснява Калебо, който се дефинира като архибиотект. Сградата е построена по метод, посредством който живеещите в нея да понижат енергийното си ползване. Дизайнът обезпечава естествено осветяване и вентилация, има системи за преправка на дъждовната вода и слънчеви панели на покрива.
 Снимка: БГНЕС

Освен екологичната си функционалност, постройката разполага с 40 първокласни жилището. Всеки от тях има всекидневна, столова, кухня и друг брой спални. В постройката има и два супер първокласни мезонета, всеки от които се простира на над 500 кв.м.

 Снимка: БГНЕС

Сградата дава и други улеснения като гараж и фитнес център, които също са с естествена вентилация и светлина. Освен това живеещите в модерната сграда могат да се насладят на зашеметяваща панорама към най-интересния регион на Тайпе или пък да поплуват в закрития басейн на небостъргача.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР