Най-ефективният начин за спиране на агресията на Кремъл е Европа

...
Най-ефективният начин за спиране на агресията на Кремъл е Европа
Коментари Харесай

ЦИД: Отказът от изкопаеми горива дава енергийна сигурност и е удар върху Русия

Най-ефективният метод за прекъсване на експанзията на Кремъл е Европа да забрани вноса на петрол и газ от Русия, съпроводено от незабавни ограничения за отбрана на уязвимите консуматори. Подобно решение би сложило съветската стопанска система на колене за сред 8 и 11 месеца според от цената на суровия нефт на международните пазари. В дълготраен проект цялостният отвод от потреблението на изкопаеми горива е най-устойчивият метод за възстановяване на енергийната и климатична сигурност, а също по този начин ще нанесе необратим удар върху икономическото и политическото въздействие на Кремъл в Европа.

Това са част от изводите на, разглеждащ провокациите през европейската енергийна и климатична след съветската експанзия в Украйна, показан на конференция, проведена взаимно с Фондация " Конрад Аденауер ".

В полемиката, с изключение на специалисти от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), участваха Мелани Кендърдайн, шеф, Инициатива за енергийни вероятности, някогашен консултант на секретаря по въпросите на енергетиката и шеф на Службата за енергийна политика и систематичен разбор към Департамента по енергетика на Съединени американски щати, екоминистърът Борислав Сандов, министърът на нововъведенията Даниел Лорер, ръководителят на енеригйната парламентарна комисия Радослав Рибарски, някогашният дипломат на България в Русия Илиян Василев и деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Атанас Георгиев.

Според анализаторите на ЦИД съветската инвазия в Украйна неимоверно усилва рисковете пред енергийната и климатична сигурност на Европа и съдействието с Москва, която така и така подкопава сигурността на Европа, към този момент е изцяло безпричинно

В дълготраен проект Европа има потребност от нова визия, включваща освен геополитическите опасности и сигурността на доставките, само че и това по какъв начин да се трансформира стопанската система, с цел да бъде по-малко подвластна от изкопаеми горива и по-енергийно ефикасна, разяснява Мартин Владимиров, шеф на стратегия " Енергетика и климат " на ЦИД. Според него Европа би трябвало да се движи към повече самодостатъчност и да размени вносните изкопаеми горива с локални възобновими енергийни източници.

Според Владимиров Европа би трябвало да обърне салдото на силите, което ще коства пари и " ще е мъчително в кратковременен проект ", само че Европейската комисия и Международната енергийна организация са набелязали основни точки, с които да реализираме тези цели и да подсигуряваме сигурността на доставките в огромна степен, даже и при по-висока цена ", съобщи той.

Европейските държавни управления освен се затрудняват да подсигуряват надеждни и евтини доставки на сила, само че и не съумяват да преодолеят зависимостта си от изкопаемите горива. Въпреки невижданите стопански наказания против Русия, в огромна степен европейските страни не престават да купуват съветски петрол и газ. Усилията за незабавна диверсификация от съветските енергийни запаси биват забавяни от краткосрочни политически ползи и под въздействието на локални олигархични мрежи, свързани с Русия, показва се още в отчета на ЦИД.

Русия не е незаменима като снабдител на природен газ, съобщи някогашният ни дипломат в Москва Илиян Василев. Според него България може да се трансформира в основен фактор за диверсификацията на доставките в цяла Европа чрез сключването на дълготрайни контракти за закупуване на полутечен газ от Съединени американски щати и други основни сътрудници. Според него е належащо да се ускори съдействието на газопреносните оператори в Югоизточна Европа като мост за обезпечаване достъпа на Европа до различни източници на природен газ.

Екоминистърът Борислав Сандов също смята, че зелената сила ще има основна рола за реализиране на енергийна самостоятелност, като за България капацитет в тази посока имат вятърните централи в крайбрежните води на Черно море. Той напомни, че в Националния проект за възобновяване и резистентност България е заложила промени и вложения за повишение на енергийната самостоятелност с ВЕИ и ангажимент за понижаване с 40 % на излъчванията от изгарянето на въглища до 2026 година. Според Сандов плануваните 3.5 гигавата ВЕИ мощности би трябвало да се концентрират върху " индустриални и деградирали територии ", тъй като те са доста, нормално са държавна благосъстоятелност и покрай електропреносната мрежа, което разрешава бърза писта за съдействие с бизнеса с интерес към нтакова ВЕИ планове.

Д-р Кендърдайн означи големия капацитет през идващите няколко години за облекчаване на търсенето на природен газ в Европа при прекъсване на доставките от Русия посредством експорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати. По думите ѝ в последните две години износът на такава суровина от Съединени американски щати е повишен с 492 %, и сега доставките за Европа и Азия са на сходно равнище. Мощности за втечняване на над 400 милиарда куб. природен газ са в развой на създаване или обмисляне в Съединени американски щати и това може да спомогне за повишението на енергийната ни сигурност в миг, когато силата се употребява като оръжие от страна на Русия, уточни някогашният върховен чиновник на администрацията на Съединени американски щати.

Точно в този момент за България са значими инсталациите за регазификация на втечнения газ, в случай че желае да се отърве от съветския газ, счита Кендърдайн.

Според нея вятърът и слънцето са по-евтини източници на сила от нуклеарната енергетика и въглищата, само че е скъпо съхранението на тази сила в акумулатори. Тя също по този начин обърна внимание на рисковете пред ВЕИ прехода поради зависимостта на бранша от естествени запаси и минерали от властнически страни. Това е евентуален нов извор на геополитическо напрежение в бъдеще, счита доктор Кендърдайн.

Темата с възможни проблеми с доставките на първични материали и материали за зеления преход засегна и ръководителят на парламентарната енергийна комисия Радослав Рибарски. той цитира данни на Международната енергийна организация, съгласно които търсенето на мед ще се усили с над 40 %, а при редки детайли като никел, кобалт и литий даже с повече, на кобалта - с над 60-70 %, а на лития - с към 90 на 100.

Литий, никел, кобалт и манган са от решаващо значение за продуктивността, трайността и енергийната мощ на батериите, добави Рибарски. Редкоземните детайли са от значително значение за производството на магнитите, които от своя страна са доста значими за вятърните турбини и електродвигателите. Електрическите мрежи се нуждаят и от голямо количество мед и алуминий, като медта е крайъгълен камък за всички технологии, свързани с електрическата енергия, уточни депутатът от " ИТН ".

Той даде образец, че три международни компании управляват над три четвърти от международното произвеждане на литий, никел и кобалт. Китай е главен световен снабдител на към 66 % от обособените сериозни първични материали, като преди няколко години този дял е бил 90 на 100. Други страни, които са богати на редки минерали и метали, нужни за зеления преход, са Русия, Южна Африка, Перу, Австралия, Индия. Повечето от тези страни се дефинират като зараждащи пазари, което значи, че развитите страни ще зависят от доставките на по-слабо развитите страни, които постоянно имат противоречиви политически и регулаторни въпроси, както и неприятни условия на труд и нарушение на човешките права, добави Рибарски.

Според него съществува забележителен капацитет за създаване на редки минерали и метали в Европейски Съюз, който би трябвало да бъде изследван, защото локалното произвеждане на първични материали може да усъвършенства сигурното и стабилно доставяне на индустриалните браншове. Следва да се обмислят и опциите за тласъци за производството на редкоземни първични материали. Европейски Съюз ще извлече изгоди и от ускорение на активността за реализиране на кръгова стопанска система - успеваемост на ресурсите и нараснала повторна приложимост като преправка и преработване, разяснява Рибарски.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР