Най-едрите търговски къщи в света обявиха на 10 октомври, че

...
Най-едрите търговски къщи в света обявиха на 10 октомври, че
Коментари Харесай

Емоции на пазара на черно злато

Най-едрите търговски къщи в света оповестиха на 10 октомври, че не предвиждат спад на петролните котировки под 65 щ. $ за барел и плануват възможен пробив нагоре - над 100 $ за барел през 2019-а поради щатските наказания против Иран.

Тазгодишният растеж на цените на черното злато е предизвикан от упованията, че наказателната акция на Вашингтон против Техеран ще тества индустриалните благоприятни условия на страните членки на ОПЕК и на техните сътрудници отвън картела. В резултат базовият вид "Брент " нарастна през предходната седмица до 86.74 щ. $ за барел - най-високата котировка от 2014-а насам. За идната година обаче много анализатори като Международната енергийна организация предсказват, че рецесиите в разрастващите се пазари и комерсиалните разпри могат да охладят международното търсене, а растящият рандеман на горивото отвън ОПЕК да попълни предлагането.

Пред участниците в интернационалната конференция в Лондон "Петрол и пари ", която се организира от 9 до 11 октомври, Джеръми Уиър - основен изпълнителен шеф на "Трафигура ", съобщи, че не би се учудил, в случай че види цени над 100 щ. $ за барел през идната година. Алекс Биърд - началник на направлението за газ и нефт в "Гленкор ", показа по време на същото събитие упованията си за 85-90 щ. $ за барел гориво в средносрочен проект. А ръководителят на "Гънвор " - Торбьорн Торнквист, планува по-ниски котировки от 70-75 щ. $ за барел през 2019-а, като се стимулира със закъснение на растежа на предлагането и с предвиждания за добре екипиран с гориво пазар.

Засега котировките на суровия нефт са много чувствителни към всяка вест. В началото на седмицата контрактите от вид "Брент " с доставка през декември поевтиняха до 82.66 щ. $ за барел. Една от аргументите бяха опасенията, че комерсиалната война сред Щатите и Китай ще охлади търсенето на гориво в азиатския исполин. Другата бе предизвикана от известията, че част от иранския експорт на нефт ще продължи да задоволява някои клиенти макар обновените американски наказания против ислямската република.

Впоследствие обаче цените се покачиха вследствие на облозите на вложителите, че решението на Китайската национална банка да намали прага на наложителните запаси на локалните кредитори ще подтиква стопанския напредък и вноса на черно злато. А иранският министър на петрола Биджан Занганех дефинира като "безсмислени " изказванията на престолонаследника на Саудитска Арабия - принц Мохамед бен Салман, че кралството ще може да компенсира износа на Иран. В изявление принцът увери, че "ако пазарите го изискват ", може да добави още 1.3 млн. барела дневно от аварийния потенциал на страната към създаваните сега към 10.7 млн. барела. Той сподели още, че е сближил позициите си с ръководителите на Кувейт за обновяване на добива на черно злато от двете взаимно употребени полета, оценен на половин милиона барела дневно.

Появи се и мълва, че Вашингтон води договаряния с страните, които желаят да продължат да купуват ирански нефт, откакто на 4 ноември влязат в действие американските наказания против ислямската република. Заговори се даже, че Индия обмисля да ги заобиколи, като заплаща за иранския импорт на черно злато с рупии.

Като похлупак се развихри тропическата стихия "Майкъл ", която блокира част от нефтените платформи в Мексиканския залив, и заплашва да удари Флорида като вихър от четвърта степен. Международната енергийна организация пък прикани непосредствено ОПЕК и другите огромни производители на нефт да развъртят до края кранчетата и предизвести, че високите цени ще нанесат провали на международното стопанство тъкмо когато то губи скорост. Главният изпълнителен шеф на организацията Фатих Бирол съобщи в изявление на 9 октомври, че в случай че основните производители не вземат ограничения, четвъртото тримесечие на 2018-а ще е доста мъчно поради мощното търсене и изгубените количества нефт от Венецуела (чието произвеждане е в положение на "свободно рухване ", и "много скоро " може да е под 1 млн. барела дневно) и от Иран. Той обърна внимание, че разрастващите се стопански системи - и изключително Индия, страдат най-вече от скъпото гориво тъкмо когато валутите им се обезценяват, а комерсиалният продан линее поради комерсиалните войни.

На фона на тези вести, влияещи разнопосочно на цените на черното злато, в обедната европейска търговия на 11 октомври фючърсните договори вид "Брент " с доставка през декември се търгуваха за 82 щ. $ за барел, а американският лек недопечен нефт WTI с доставка през ноември - за 72 щ. $ за барел.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР