Най-древният тип молекула в нашата вселена е открита в космоса,

...
Най-древният тип молекула в нашата вселена е открита в космоса,
Коментари Харесай

В космоса откриха най-древния тип молекула на вселената

Най-древният вид молекула в нашата галактика е открита в космоса , разкриха учени, подкрепяйки теориите за развиването на ранната химия на Вселената след огромния гърмеж , оповестява " Гардиън ".

Счита се, че позитивно заредената молекула, известна като хелиев хидрид, е изиграла основна роля в ранната галактика , образувайки се, когато хелиев атом споделя електроните си с водородно ядро ​​или протон. Не единствено се счита, че това е първата молекулна връзка и първото химическо съединяване , което се е появило като вселената, охладена след огромния гърмеж, само че също по този начин отваря пътя към образуването на молекули водород .

Но до момента в който хелиевият хидрид се създава в лабораторията преди съвсем един век, се оказа, че е неосезаем в космоса , макар прогнозите, че той би трябвало да участва в газовите облаци, в които се раждат звезди , както и в газ, изхвърлен от звездите, до момента в който умират.

" Въпреки че хелиевият хидрид има лимитирано значение на Земята през днешния ден , химията на Вселената стартира с този йон . Липсата на дефинитивни доказателства за самото й битие в междузвездното пространство е алтернатива за астрономията ", разясняват учените.

Сега специалистите настояват, че най-сетне са отчели хелиев хидрид в дребна, само че ярка 600-годишна планетарна мъгливост , отдалечена на към 3000 светлинни години в съзвездието Лебед. Докато този хелиев хидрид се образува от друг развой от този в ранната галактика, екипът твърди, че неговото наличие поддържа теориите за това, което се случва в " зората на химията ", което води " най-сетне до благополучен край едно десетилетно търсене ".

Д-р Жером Лоро, специалист по хелиев хидрид от Университета в Брюксел, който не е взел участие в изследването, разяснява, че резултатите са вълнуващи , отбелязвайки, че въпреки и огромни органични молекули да са открити в космоса, доста по-простият хелиев хидрид се оказа мъчно проследим .

" Друга причина за неспокойствие , че HeH+ (хелиев хидрид) е първата молекула, която в миналото се е образувала във Вселената, към 380 000 години след огромния гърмеж , в ера, известна като епохата на рекомбинация ", изяснява Лоро, добавяйки, че молекулите, които са се появили в този интервал , когато вселената се охлажда, по-късно води до образуването на звезди и галактики . " Затова е доста вълнуващо най-сетне да следим един от градивни детайли на молекулярната галактика . "

Една от компликациите при откриването на хелиевия хидрид е, че " сигнатурата " й, основаваща се на светлината, която излъчва откакто е избухнала от електрони, се затъмнява от съвсем припокриващи се " сигнатури " от друга молекула, формирана от въглерод и водород, само че новите принадлежности и технологии наклоняват везните.

В отчет оповестен в списанието Nature , учените изясняват, че вършат своето изобретение, като изследват планетарна мъгливост, известна като NGC 7027 , в която се губят газове в горещото ядро ​​- бяло джудже .

Данните са събрани благодарение на инструмент на борда на задача, известна като София , взаимен план сред НАСА и Германския аерокосмически център, в който особено модифициран аероплан на Боинг 747SP прелита доста високо в земната атмосфера и носи 2,7-метров телескоп и други принадлежности . На тази височина инструментите са над по-голямата част от водните пари на Земята, които другояче биха скривали сигнали от други молекули.

Най-важното е, че тези принадлежности оферират доста висока разграничителна дарба , позволяваща на светлината от хелиев хидрид да се разграничава от други молекули при доста сходни дължини на вълните.

Д-р Ролф Гюстен, от Института за Радиоастрономия в Бон, Германия, и първият създател на проучването, разяснява, че шансът за неверно идентифициране е нищожен , добавяйки, че констатациите позволяват дългогодишна главоблъсканица .

" Липсата на доказателства за самото битие на хелиев хидрид в локалната галактика сложи под въпрос нашето схващане за химията в ранната галактика . Откритието позволява тези подозрения. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР