Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на

...
Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на
Коментари Харесай

Откриха най-древния непокътнат кораб в света на дъното на Черно море

Най-древните потънали остатъци на невредим транспортен съд, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от теоретичен англо-български екип, предадоха Франс прес и ТАСС.
 
" Никога не бих предположил, че ще можем да открием недокоснат транспортен съд от древността на два километра дълбочина ", съобщи проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология към университета в Саутхамптън. Той добави, че находката ще промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността.
 
Експедицията Black Sea Map изследва в продължение на три години дъното на Черно море на повърхност от над 2000 квадратни километра край българското крайбрежие. Изследванията бяха осъществени със сонар и управляем отдалечено уред с камери за дълбоководни фотоси.
 
Екипът откри над 60 остатъци от кораби датиращи от древността, от римската ера до XVII век. Най-древните от тези парчета били разкрити на дълбочина, в която отсъства О2, което е разрешило запазването на материалите в продължение на хиляди години. Точните датировки са били осъществени с разбор на радиоактивен изотоп на въглерода.
 
" Ние имаме още по-древни парчета, само че уникалността на новооткритият обект се състои в това, че е доста добре непокътнат ", съобщи пред Би Би Си археоложката Хелън Фар, която сътрудничи на плана.-->
 
По нейните думи корабът лежал на морското дъно на едната си страна със непокътнати мачта, скамейки за гребците и корабно кормило. Подобен тип древногръцки търговски кораби били следени до момента единствено по изображение върху грънчарски произведения.
 
Експедицията беше осъществена от учени от университета в Саутхамптън взаимно с техни сътрудници от българския Национален археологически музей, Българска академия на науките и Центъра за подводна археология.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР