Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на

...
Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на
Коментари Харесай

Световни агенции: Край българския бряг е открит най-старият кораб

Най-древните потънали остатъци на невредим транспортен съд, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от теоретичен англо-български екип, предадоха Франс прес и ТАСС.

За откритието " 24 часа " заяви през юли.

" Никога не бих предположил, че ще можем да открием недокоснат транспортен съд от древността на два километра дълбочина ", съобщи проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология към университета в Саутхамптън. Той добави, че находката ще промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността, предава Българска телеграфна агенция.

Експедицията Black Sea Map изследва в продължение на три години дъното на Черно море на повърхност от над 2000 квадратни километра край българското крайбрежие. Изследванията бяха осъществени със сонар и управляем отдалечено уред с камери за дълбоководни фотоси.

Екипът откри над 60 остатъци от кораби датиращи от древността, от римската ера до XVII век. Най-древните от тези обломки били разкрити на дълбочина, в която отсъства О2, което е разрешило запазването на материалите в продължение на хиляди години. Точните датировки са били осъществени с разбор на радиоактивен изотоп на въглерода.

" Ние имаме още по-древни обломки, само че уникалността на новооткритият обект се състои в това, че е доста добре непокътнат ", съобщи пред Би Би Си археоложката Хелън Фар, която сътрудничи на плана.

По нейните думи корабът лежал на морското дъно на едната си страна със непокътнати мачта, скамейки за гребците и корабно кормило. Подобен тип древногръцки търговски кораби били следени до момента единствено по изображение върху грънчарски произведения.

Експедицията беше осъществена от учени от университета в Саутхамптън взаимно с техни сътрудници от българския Национален археологически музей, Българска академия на науките и Центъра за подводна археология
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР