Най-древната цивилизация в света съществувала от 6200 г. до 4500

...
Най-древната цивилизация в света съществувала от 6200 г. до 4500
Коментари Харесай

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света

Най-древната цивилизация в света съществувала от 6200 година до 4500 г пр.н.е., се е намирала на територията на България и част от Балканския полуостров. Това призна американската просвета.

Изследването е на професор Дейвид Антони.

Преди време едно събитие в Ню Йорк провокира непредвиден възторг – това беше изложбата “Изгубеният свят на Стара Европа ”. Много хора считат цивилизации като Рим и Гърция, Месопотaмия и Египет за най-старите на света. Оказва се обаче, че доста преди да се зародят техните цивилизации, преди построяването на първите им градове, на територията на юг от Дунава и Предбалкана е съществувал народ, неповторим за интервала си – развъртян освен в търговията, само че и в изкуството и техниката. Много американски ежедневници и профилирани издания оповестиха в края на 2009 г, че цивилизацията „ Стара Европа “ е била едно от най-напредналите места на света по време на своя зенит. Наблегнато беше и на обстоятелството, че през 1972 година наоколо до морската столица на България – Варна е бил открит Варненският некропол с неговото халколитно богатство, което е считано за най-старото в света. Близо до Варненското пристанище по време на копаенето на канал на повърхност от към 7500 m² са били изкопани 294 гроба от халколита (енеолита) – някои от тях имат необикновено значение за историята на България. 15 години – толкоз време е лишило на археолога Иван Иванов да разкопае некропола. Открити са многочислени гробове, само че някои от тях се открояват с обилие от златни предмети, които приказват, че даже в онази ера на Балканите към този момент е имало първи проблясъци на държавно образувание и царската институция.

В гробовете са видяни два типа погребения – в едните гробове има човешки остатъци (скелети), а в други те отсъстват. В гробовете, където отсъстват човешки остатъци има единствено златни предмети – по тази причина се счита, че в тези случаи погребението е било алегорично. Намерени са златни предмети като: диадема, огърлица, обеци, гривни, колан, златен чук-скиптър, нагръдник, златен модел „ бумеранг “ или „ сърп “, две златни пластинки с формата на животни, тридесет стилизирани глави на рогато животно, златен астрагал (ашик). Погребенията са най-много мъжки, само че скелетите са изпънати или свити на една страна, а коленете са опрени в лактите. Има още едни, трети тип – без тленни остатъци познати в археологията като  „ кенотафи “ или „ алегорични погребения “. Ако би трябвало да класифицираме гробовете по количество на разкопаните предмети и декорации, то те ще са три типа: от извънредно богати, до няколко дребни предмета нахвърляни към скелета.

Най-мащабното праисторическо богатство в Югоизточна Европа също е намерено в комплексът Дуранкулак – главно неолитно населено място с неговите прилежащи 1 200 гроба, в които са открити превъзходни съкровища от древността.  Смята се, че античните траки дружно с древногръцката цивилизация най-старата, от които е Микенската цивилизация датирана към 2700-1120 прочие Хр. са приели доста от традициите на тукашните жители на северозападното Черноморие. Факт е, че в действителност са имали какво да научат от тази толкоз напреднала общественост. В каталога на изложбата “Изгубеният свят на Стара Европа “ е написано следното: “Способността да основават, употребяват и схващат символичните предмети като статуетки, дефинира хората като такива. Тази дарба сплотява нас актуалните хора с хората от неолита и художниците от палеолита ”.

Това са думи на Дъглас Бейли от Университета в Сан Франциско.

Глиненият щемпел, открит край село Караново

Нека вземем за образец експонатите – мостри като статуетки, гривни и съдове направени от злато, мед и керамика. По мнение на един от антрополозите от Националния център за научни проучвания във Франция – Мишел Луи Сефериад, всички тези артефакти са цялостни с антични мистерии, свързани с разнообразни култове и легенди. Отново на наша територия са открити най-старите йероглифи в света. Дали е съвпадане? Край село Караново, в селищната могила е открит глинен щемпел, с генезис от към 3000 – 3500 година пр.н.е. През същия интервал са разкрити и находките от Трансилвания /Румъния/ и край Винча /Сърбия/. Край село Градешница /Врачанско/ пък е открито малко глинено съдче със знаци по него, които са на възраст от 3500 – 4000 година пр.н.е.! Просто съпоставяне може да бъде направено с шумерската книжовност, която до неотдавна беше считана за най-старата в света – тя е зародила към 3100 година пр.н.е. Египетската книжовност пък е проследена до към 3000 година пр.н.е.

Все по-често тези обстоятелства стартират да се разясняват – цяла  Европа се вълнува от настъпилите събития. Как е допустимо Балканите да са люлката на цивилизацията? Това е нещо извънредно сензационно – по тези земи са се разхождали хора от една прекалено, даже може да се каже изпреварила времето си просвета, доста по-древна от месопотамските цивилизации. В „ Загадките на Дунавската цивилизация ”, книга на Харалд Харман, той написа, че първата книжовност се е развила  от цивилизация населявала Балканските земи. Харман употребява общ знаменател за тази просвета, която е обитавала земите на днешна Сърбия, България, Македония, Гърция, Румъния, както и елементи от Украйна и Унгария – „ староевропейска ”.

7 хиляди прочие Хр. – това е времето, в което се е зародила цивилизацията. Според Харман до скоро считани за старогръцки думи, могат да бъдат съотнесени като „ староевропейски “ – също така те се употребяват и през днешния ден, това са думи като маслина, метал, камина, керамика, химн и други. Писмеността на античните шумери се е появила 2000 години по-късно от тази на Дунавската цивилизация. Харман е склонен с откритието на учените, че точно варненското злато е най-старото на планетата. Съвременните способи и технологии за датиране са изяснили, че направата му е някъде през 4 500 година прочие Хр. – това го прави с 2000 години по-старо от златото, намерено в Египет.

По този въпрос всичко е ясно – освен американците, само че и европейците, както и целия останал свят би трябвало да се съгласят, че точно на територията на България е живяла най-древната цивилизация в света.

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР