Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните

...
Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните
Коментари Харесай

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, показват у нас виртуозните ѝ реализатори братя Гундеча с три концерта и два семинара от 19 до 24 юни в София, Бургас и Варна, оповестяват за Българска телеграфна агенция уредниците от Индологическата фондация " Изток-Запад ".

Дхрупад е най-древната форма на индийската класическа музика, достигнала до наши дни в автентичен тип. Корените ѝ могат да бъдат проследени няколко хилядолетия обратно – още от епохата на Ведическите химни. С течение на времето този жанр се развива, като последователно се трансформира в без значение музикално изкуство и през 11-и век се оформя във типа, който се е запазил и до през днешния ден. Първоначално дхрупад се е изпълнявал обществено основно в храмовете, само че по-късно е въведен в двора на кралските династии на могхулите и раджпутите. Запазил се е до през днешния ден с помощта на хилядолетната и животворна обичайната просветителна система на полуостров Индостан, известна като гуру-шишя парампара, т.е. традицията преподавател – възпитаник. 

Инструментите са най-близки до човешкия глас и енергийните центрове на човешкото тяло. Инструментите, които се употребяват в стила дхрупад, са главно танпура и пакхавадж. Танпура е античен струнен инструмент, чието звучене, трептения и естетика са най-близки до човешкия глас и енергийните центрове на човешкото тяло. С медитативно-вибрационния си резонанс той приглася и поддържа осъществяването от самото начало, като по този метод основава звуковата основа и звуковата рамката на музикалната интерпретация. В стила дхрупад могат да бъдат употребявани и други принадлежности – съвсем всички струнни, флейта и даже саксофон. 

Всеки дхрупад концерт стартира с алаап – постепенно и последователно разрастване на рага, т.е. на тоналността, в която артистът интерпретира. Музикалните изречения са доста мудни и медитативни първоначално. Постепенно темпото се форсира и в бързите пасажи ритъмът е изпълнен с енергични и радостни орнаменти. Алаап пресъздава дълбока гама от човешки страсти като покой, съчувствие, страст, възторг, удивление, яд и подвиг, изясняват основателите. 

Стилът дхрупад е форма на нада йога – йога на звука. Чрез него артистът усилва вътрешния резонанс на тялото и придобива способността да основава вибриращи тонове. Така изпълнителят пресъздава богата палитра от фини тонове и микротонове, които водят до медитативно положение и вътрешен покой и хармонизират емоционално-психическото и физическото тяло както на изпълнителя, по този начин и на слушателите.

Основна цел в дхрупад е реализиране на певческо благозвучие с инструмента танпура. Сливането на пеенето със звука на танпура реализира самвад – неповторим разговор, чиято периодичност на вибрациите води до изчистване на енергийните потоци в тялото и съзнанието. Правилно практикуващият дхрупад реализатор може да пее с часове, при което освен не се изморява, а в противен случай, получава мощен прилив на сила, като има и случаи на целителен резултат.

Това изкуство може да бъде пригодено както за най-изтънчения и изчерпателен музикален реализатор, по този начин и за фена на музиката, искащ да се потопи в хармонията на звука като медитативна или допълваща процедура. Дори и единствено слушането на дхрупад внася баланс и вътрешно умиротворяване, по този начин нужни за всеки в забързания темп на всекидневието, означават от екипа.

Братя Гундеча са видни представители на стила дхрупад. Те са продължители на школата на Дагар, в която към този момент 19 генерации учители предават свещеното знание за дхрупад и до наши дни чрез класическата традиция преподавател – възпитаник. Освен интензивното образование, което водят в своя Гурукул в Бхопал, Индия, братя Гундеча провеждат и интернационалните семинари в Европа, Съединени американски щати, Австралия, Япония, Египет, Сингапур, Бангладеш, ОАЕ, Хонконг. Образователните им семинари са фокусирани върху същността на нада йога и дхрупад, връзката сред тях, техниката на пеене, проучването на композиции.

Те са измежду най-активните реализатори на тази музика както в Индия, по този начин и на интернационалните подиуми. През 2012 година държавното управление на Индия ги удостоява със званието " Падмашри " (Padmashri) за техния извънреден принос в региона на дхрупад и на индийската класическа музика. 

Билети за концертите в България има онлайн на ticketsbg.com и на касите на залите. Семинарите са безвъзмездни. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР