Най-достойният наш млад фермер, който ще се бори за европейска

...
Най-достойният наш млад фермер, който ще се бори за европейска
Коментари Харесай

Избират най-достойния млад фермер

Най-достойният наш млад фермер, който ще се бори за европейска купа, ще бъде излъчен на следващия ден. Това ще стане в границите на първия народен конгрес на младите фермери в България, който ще се организира в Аграрния университет. Кандидатите имаха месец, с цел да показват новаторски планове в региона на агросектора. Те са обсъждани от без значение жури. Късметлията с най-вече точки ще показа България на 5-ия Европейски конгрес на младите фермери в Брюксел наесен.

Националният конгрес на младите фермери се организира за да подчертае смисъла и основната роля на обновяването на поколенията и привличането на повече младежи за развиването на резистентен аграрни бранш в България. Затова и неговото мото е „ Предай нататък “.

Обезлюдяването и отлива на младежи от селските региони, както и застаряващото население в селското стопанство, са съществени провокации пред развиването на бранша. Голяма част от европейските фермери са на възраст 55+ и едвам 6% са под 35 години.

Ситуацията у нас отразява тази наклонност. Последни данни на Европейската счете палата сочат, че българските фермери под 35 година са едвам 6.4%. Заетите в земеделието сред 35 и 44 година са 13,2%. Най-голям е каузи на стопаните над 65 година - над 36,7%.

Националният конгрес има упоритостта да започва полемиката на национално равнище по отношение на бъдещето на политиката към младите фермери и обновяването на бранша, адресирайки главните провокации. А те са: достъп до обработваема земя и заем, проблеми при заместничество, финансиране по линия на ОСП и капиталова поддръжка,  нововъведения и нови технологии в земеделието, предприемачество и бизнес развиване, създаване на умения, трансфер на познания и достъп настойнически услуги, както и ограничение на миграцията към градските зони и възстановяване качеството на живот в селските региони.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР