Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби със 7:6 (7), 3:6,

...
Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби със 7:6 (7), 3:6,
Коментари Харесай

Григор допусна обрат и отпадна от турнира в Стокхолм

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби със 7:6 (7), 3:6, 6:7 (3) от американеца Сам Куери в мач от втория кръг на шампионата в Стокхолм. Шампионът от 2013 година Димитров, подложен под №2 в схемата, бе изгубил единствено сет в трите си досегашни срещи с Куери, само че този път 198-сантиметровият американец съумя да пречупи родния №1, най-много с бомбените си сервиси. Двубоят продължи 2 часа и 14 минути, а Куери заби 25 аса - с 16 повече от 28-годишния хасковлия, който почиваше по право в първия кръг и си потегля от шведската столица без да е записал победа.

ПЪРВИ СЕТ:

Григор завоюва на нула откриващото си подаване в мача, като при 40:0 направи ас от втори сервис. Куери отговори със мощен първи сервис-гейм, в който хасковлията взе единствено точка. Второто подаване на Димитров в мача не бе по този начин безпроблемно като първото и даже мина през точка за пробив за Куери, макар че Димитров имаше задатък от 40:15. С рационално изиграна точка без оптимален риск Григор отрази точката за пробив, дочаквайки неточност от бекхенд на американеца, а по-късно се пребори за гейма и първата отмора в срещата пристигна при 2:1 за първенеца от 2013 година.

В идващите минути и двамата тенисисти печелеха елементарно геймовете, в които притежаваха началния удар. При 5:4 в своя изгода Григор съумя да попритисне противника си, стигайки до 0:30 след смъртоносен минаващ удар от доста сложна позиция, който принуди Куери да сбърка на мрежата. Американецът обаче направи поврат до 40:30 и макар че геймът мина през дюс, Куери се измъкна - 5:5.
Say hello to my 'lil friend...

Beautiful running backhand from @GrigorDimitrov in Stockholm. @IntrumSthlmOpen pic.twitter.com/ATOf7sNsbV
— Tennis TV (@TennisTV) October 16, 2019 Тайбрекът бе разумната развръзка на първия сет на фона на играта и в него Григор стартира чудесно, правейки ранен мини-пробив за задатък от 2:0. След това Григор поведе с 4:1, а при 6:2 имаше 4 следващи сетбола и първата част изглеждаше решена. Не по този начин мислеше обаче Куери, който в този миг се разигра, с брилянтно извършена точка изравни за 6:6 и ненадейно се върна в борбата за първия сет. Сега обаче още веднъж бе ред на Димитров да покаже класа - със страховит минаващ удар от бекхенд първата ни ракета прекъсна серията на съперника и се снабди с пети сетбол при 7:6. Куери го заличи, само че при 8:7 хасковлията имаше поредна опция да затвори сета (на собствен сервис) и този път не я пропусна - 9:7.

ВТОРИ СЕТ:

В началото на втората част двамата продължаваха да печелят елементарно подаванията си, само че това се промени в шестия гейм. В него сервиращият Димитров се озова в доста тежка позиция при 0:40 и още в идната точка позволи неточност с форхенд по правата, който се спря в мрежата. Първият пробив в мача бе факт и бе вкоренен небрежно от американеца, който поведе с 5:2 в резултата. Двамата си размениха по още един гейм и спечелилият трябваше да бъде избран след изиграването на трети сет.

ТРЕТИ СЕТ:

Първият гейм на решаващата трета част не мина по най-гладкия за Григо метод, който бе на косъм от двойна неточност при 30:30. Куери изиска намесата на системата за видеоповторения “Ястребово око” и тя сподели, че топката е попаднала в полето, въпреки и на милиметри от аута, след втория сервис на българина. Това оказа помощ на 28-годишния хасковлия да завоюва гейма, само че Куери бе безмилостен на собствен сервис и доста бързо изравни - 1:1.

В идващите геймове нямаше точки за пробиви, само че при 4:4 Димитров бе опрян до стената. Българинът трябваше да отразява брейкпойнт с тежестта на прикрит мачбол. И Григор устоя, заличавайки точката за пробив с необикновено отиграване на мрежата, на каквото малко тенисисти са способни. Така хасковлията се пребори за 5:4, след това поведе и с 6:5, само че в последна сметка спечелилият в мача трябваше да бъде излъчен в нов тайбрек.

Upset complete @SamQuerrey denies Grigor Dimitrov his 300th career win, edging out the 2013 champion 6-7(7), 6-3, 7-6(3).

Gets Carreno Busta or Mager next.#SthlmOpen pic.twitter.com/6e384ihLwc
— Intrum StockholmOpen (@IntrumSthlmOpen) October 16, 2019 За разлика от първия сет, в този момент тайбрекът се разви по призрачен за Димитров метод. Всичко в играта на Куери се получаваше - безмилостни сервиси, ненадейно шокиращ ретур, страховит уинър по правата от бекхенд и резултатът внезапно стана 5:0, без Григор да е направил кой знае какви неточности. Българинът не се съобщи и завоюва идната точка, която бе при сервис на американеца.
Unbreakable!

Behind 25 aces, @SamQuerrey earns his first victory over Grigor Dimitrov in four tries, 6-7(7) 6-3 7-6(3) at @IntrumSthlmOpen.#SthlmOpen pic.twitter.com/KfkHtJaJVQ
— Tennis TV (@TennisTV) October 16, 2019 Стигна се до 6:1, само че Григор редуцира задатъка на съперника си на 3:6, спасявайки първите два от петте следващи мачбола. Куери въпреки всичко постави точка на разногласието със 7:3 и се класира за идната фаза, а Димитров би трябвало да се помири с следващия си разочароващ резултат през 2019 година.

СТАТИСТИКАТА НА МАЧА ВИЖТЕ ТУК!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР