Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков за втора поредна година попадна

...
Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков за втора поредна година попадна
Коментари Харесай

Радо Янков пред БЛИЦ: Напрежението е голямо, но трябва да съм във форма за Олимпиадата

Най-добрият ни сноубордист Радослав Янков за втора поредна година попадна в Топ 3 на " Спортист на годината " на България. Звездата от Чепеларе остана зад спечелилия Григор Димитров в влиятелната ранглиста и преди гимнастичката Невяна Владинова. Янков даде изявление за БЛИЦ СПОРТ, в което показа, че усеща по-голямо напрежение от упованията за орден от олимпийските игри в Пьончан през февруари. 
 
Радо привлече вниманието през 2016 година, когато завоюва Големия Кристален глобус в алпийските дисциплини, а през 2017-а извоюва Малката Световна купа в паралелния великански слалом и приключи втори в генералното класиране, като напълно малко го раздели от отбрана на Голямата Световна купа. 

- Честито, Радо! Последните две години си в Топ 3 на " Спортист на годината ", от третия опит ли ще успееш да станеш първи?
- Скрита работа, не се знае. Всичко зависи от представянето ми следващата година. Пожелавам си единствено да съм здрав и да си реализира капацитета. 

- Имаш идеалната опция да го сториш в Пьончан през февруари. Готов ли си към този момент за Олимпиадата?
- Остават по-малко от два месеца. Готов съм, добре вървят нещата. Смея да настоявам, че мога да бъда още по-добър. Засега всичко е по проект. А проектът е да бъда в пикова форма навръх Олимпиадата в Пьончан. Въпреки че в нашия спорт пикова форма е малко релативно, защото разногласието не се води при идеални условия. Има странични фактори, които могат да повлияят в позитивна или негативна посока на класирането. Знаете, че в множеството случаи спечелилият се дефинира със стотни от секундата, всичко е доста релативно.


 
- Ще имаш ли време за акомодация в Южна Корея?
- Отивам още при започване на олимпийските игри, защото ще се опитаме да упражняваме там - преди старта. Важно е да опитам снега и да се климатизирам.

- Сам подвигна много високо летвата с отличните резултати последните две години. Много по-трудно ли ти е през този сезон? 
- Да, по-трудно ми е в случай, че би трябвало да подкрепям високото равнище привидно опциите и резултатите от предходните два сезона. Опитвам се да държа фронта, не е елементарно.

- Голямо ли е напрежението? 
- Има го, няма по какъв начин. Още повече, че е олимпийска година. Очакванията на всички към мен са много огромни, само че ще се опитам това да не ми попречи.

- Стартовете за Световната купа в Банско (26-28 януари) ли ще бъдат генералната подготовка за Пьончан?
- Точно по този начин. В Банско ще бъдат последните стартове преди Олимпиадата. Ще се опитам още веднъж да развеселявам публиката и всички на родна земя. Дай Боже всичко да е тъкмо. Надявам се да дойдат още повече хора от предходната година. 

- Фенклубът ти се разраства. Искаш ли да кажеш нещо на феновете си? 
- Благодаря им за поддръжката и желая да им кажа, че доста е значима тази мощ, която дават почитателите, и поддръжката, която оказват. Това ми дава мощ и ме държи убеден.

- Почти всяка твоя обява в обществената мрежа приключва с " българите можем ". Кога усети, че в действителност можем?
- Наистина можем, когато сме дружно, когато сме обединени. Когато има положителни резултати - всички сме единни, това е готино. Но освен тогава би трябвало да сме обединени. Нека се поддържаме и в сложните моменти, което е доста значимо. 

- Какво си пожелаваш за 2018 година? 
- Здраве, без травми, и повече хубави и радостни моменти.

- Желаем ти хубавите мигове да бъдат най-много на идната Олимпиадата. Сънуваш ли към този момент олимпийския орден?
- Не, не съм го сънувал за момента. Емоцията обаче я има, следва... 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР