Най-добрият начин да убедиш някого – било то човек или

...
Най-добрият начин да убедиш някого – било то човек или
Коментари Харесай

Как умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив става независима от природния газ - Технологии

Най-добрият метод да убедиш някого – било то човек или дружество, е посредством персоналния образец. Такава е тактиката и философията на. Френската компания разполага с една от първите умни заводи в страната с високо равнище на автоматизация. Освен за произвеждане на главните артикули на корпорацията – автоматизирани прекъсвачи, предприятието е и демонстрационен център на опциите на автоматизация в производството на десетки клиенти по света, както и на насточщи и бъдещи вложители в България.

Затова не е изненада, че Schneider Electric взема решение да продължи инвестицията си в страната, както и нововъведенията, с които разполага у нас. На 12 септември компанията направи първа копка на разширението на умната си фабрика в Пловдив. Освен, че то ще разшири с 30% потенциала, предприятието ще стане първото в България, което ще разполага със система за геотермална сила от новаторски изсъхнал вид. Целта на инвестицията е да се направи фабриката самостоятелна от доставките на природен газ. Темата е извънредно настояща около несигурните доставки за зимата на синьото гориво, освен в страната, само че и в цяла Европа, около войната в Украйна и глобите против Русия.

Геополитиката обаче не е главният фактор за взимането на такова решение поради обстоятелството, че проектите на Schneider Electric са много по-дългосрочни и огромни, а задължението за преход към нулеви излъчвания е от стихотворец от корпорацията преди години и е световен. Компанията възнамерява да отстрани изцяло отделянето на нездравословни излъчвания и да стане въглеродно неутрална до 2030 година Разширението на фабриката в Пловдив е част от тази световна тактика за прекосяването към изцяло екологично произвеждане.
Разширението


Schneider Electric възнамерява да построи три нови индустриални линии. Това ще усили с 30% сегашния потенциал на умната фабрика на компанията в Пловдив. В момента в нея се създават към 40 млн. електрически прекъсвача на година, което е главният артикул на френското сдружение. След построяването на разширението той би трябвало да се вдигне на 52 млн. на година.

Въпреки повишаващия се % на автоматизация на процесите в предприятието, хора не се редуцират, а в противен случай – търсят се нови фрагменти. Покрай разширението на производството ще се отворят нови 100 работни места. Самият план би трябвало да бъде подготвен към средата на 2023 година Към момента към 70% от всички процеси във фабриката са автоматизирани. Според Мария Топчийска, изпълнителен шеф на предприятието на Schneider Electric в Пловдив, проектите са от ден на ден действия да бъдат изнесени към индустриалните роботи, което ще даде опция за инвестиция в обучение на хората, работещи в производството, с цел да могат да ръководят и управляват работата на машините.

„ Това е елементарно да се каже, само че изисква много време и старания, с цел да се извърши – доста от процесите са прекомерно характерни, което значи построяването на роботи особено за дадена активност “, разяснява Топчийска, по време на обиколка за медиите на умната фабрика.

Новите три индустриални линии ще допринесат в допълнение за автоматизацията на производството. Освен това, продължава и модернизацията на сегашния промишлен потенциал, като се чакат нови роботи в един от секторите на фабриката.
Енергия от земните недра


Преди да стартира градежът на новите поточни линии, Schneider Electric ще построи новаторска система за прилагане на геотермална сила. Чрез нея се цели постигането на 70% спестовност на електрическа енергия. Системата е от затворен вид и не черпи термални води, а употребява единствено земната температура. Такъв вид системи са и по-екологични, тъй като не трансформират естествения воден цикъл, за разлика от системите, които черпят и връщат вода в подпочвените пластове. Чрез системата се обезпечава топла и гореща вода за отопление и битови потребности, както вода с непрекъсната темепратура за изстудяване през летните дни.

Schneider Electric употребяват български подизпълнители за тази новаторска система. Цялостният план на разширението е поверено на строителната група „ Сиенит “, а геотермалната система ще бъде построена от ReEnergy Engineering. Самата апаратура е неповторима за страната по думите на компанията.

„ От една страна по този начин ще осъществим личните си задължения, което е първостепенно за нас. Надяваме се обаче, че с образеца си ще помогнем на други предприятия да преминат към сходни новаторски и различни системи. Когато видиш, че някой го прави и то работи, си по-мотивиран, нали по този начин! “ добавя още Топчийска.
Умната фабрика


Разширяването на умната фабрика идва единствено три години откакто тя е сертифицирана за такава от Schneider Electric. Френската компания участва в България още от 1990 година, посредством две марки – Merlin Gerin и Telemechanique. През 1998 година е основана дъщерна компания в страната – „ Шнайдер Електрик България “. Година по-късно тя купува обособената част от завода за електроапаратура в град Перущица. На базата на привлечения механически личен състав и задграничното ноу-хау през 2007 година се открива напълно нов цех в Пловдив, който е ориентиран главно в производството на електрически прекъсвачи.

Преломна е 2019 година, когато нововъведенията и вложенията на българското дружество се отплащат с вътрешен за Schneider Electric документ за интелигентна фабрика. Това е най-високият стандарт за френския производител, когато става дума за индустриални процеси, автоматизация и дейно ръководство. Фабриката у нас е една от най-големите и съвременни индустриални бази на компанията в Европа и става първата и единствена „ интелигентна “ такава на Schneider Electric за цяла Източна Европа.

Какво тъкмо обаче е интелигентна фабрика? Първата асоциация е в случай че не цялостна, то най-малко засилена автоматизация. В Пловдив, предприятието на Schneider Electric има напълно роботизирана линия, както и няколко други такива, при които това е направено отчасти. Значителна част от логистиката също се прави от роботи, като напредването в самата фабрика е строго контролирано. Автоматизацията е 70% от процесите за момента, само че стремежът на управлението е да доближи 80-90% в границите на идващите години.

Не всичко опира единствено до индустриални или логистични роботи. Умната фабрика на Schneider Electric е цифровизирала съвсем всички работни процеси. Баркодове по машините дават цялостна информация за статуса ѝ, достъп до документи, както и много други неща, посредством мобилно приложение с добавена действителност (AR). Данни за производството се предават в действително време сред екипите. Дори ваучерите за храна, които са част от стратегиите на всяка една корпорация в България се раздават чрез автоматизирана вендинг система.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР