Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу Ник

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу Ник
Коментари Харесай

Вижте срещу кого излиза Гришо утре - той е безобразен тип с кралска кръв, който мрази... тениса!

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изправи против Ник Кирьос в мач от 1/8-финалите на Аустрелиън Оупън - на следващия ден към 10 часа наше време. 22-годишният австралиец е прочут противник за Гришо. Двамата имат досега три мача, в които хасковлията записа две победи. Последният им конфликт беше извоюван от Кирьос и то напълно неотдавна – на полуфинала в Бризбейн.  За последната година играха два пъти, а Димитров завоюва финала в Синсинати. Двубоят в Мелбърн се чака с интерес, защото и двамата са шоумени с богат боеприпас от атрактивни, ефектни и ефикасни удари.

Макар и 17-и в международната класация, Ник Кирьос не е типичният представител на света на тениса. Да, той е надарен, има застрашителен сервис, мълниеносен форхенд и рисков бекхенд. Бившият треньор на Роджър Федерер Пол Анакон през 2017 година съобщи: „ Ник е най-талантливият тенисист в света, откогато Роджър се появи на огромната сцена “. Качествата на Ник Кирьос на корта са безспорни, само че при него има и противоположна страна на медала. Австралиецът е скандалджия и разкрива, че не обича тениса. Дори в някои шампионати преднамерено играе доста едва, защото по думите му чувствал, че в този миг би трябвало да бъде на друго място.

 Никълъс Хилми Кирьос е роден на 27 април 1995 година в австралийската столица Канбера. Баща му Йоргос е грък и работи като бояджия. Майка му Норлайла е компютърен инженер. Благодарение на нея във вените на тенисиста тече кралска кръв. Тя е същинска принцеса, защото е част от кралското семейство на Селангор (един от щатите на Малайзия). Когато е 20-годишна, се отхвърля от купата си и се мести да живее в Австралия. Ник Кирьос има брат Христос (адвокат) и сестра Халима (актриса). Тенисистът изповядва гръцкото православие и носи кръстче на златна верижка.

Като дете по едно и също време тренира тенис и баскетбол. С оранжевата топка също е много добър и даже показва Австралия в няколко интернационалните надпревари. На 14-годишна възраст се концентрира върху тениса, само че и до през днешния ден като че ли съжалява за този избор. Винаги при опция гледа баскетбол. Не пропуща да излезе и на терена с оранжевата топка и да стреля в коша. Ръстът от 193 см му оказва помощ.

 „ Въобще не одобрявам тениса, но по никакъв начин. Когато бях 14-годишен, трябваше да предпочитам сред тениса и баскетбола. Тогава родителите ми ме накараха да направя този избор. И до през днешния ден не обичам тениса. Единството, което му одобрявам е, че на корта си самичък – със своята тактичност, физика и душeвност. Няма къде да се скриеш. Аз обаче не преставам да обичам баскетбола “, призна Кирьос пред английският в. „ Индипендънт “ през 2015 година.

Талантът му на тенис корта обаче е неоспорим. Едва на 15 години печели първия си трофей от интернационален шампионат във Фиджи. 16-годишен получава цялостна стипендия от Австралийския институт за спорт в Канбера, където да развива уменията си. Две години по-късно печели младежкия Аустрелиън Оупън на сингъл и съответния вид на „ Уимбълдън “ на двойки. През 2014 година доближава до четвъртфинал на мъжкия „ Уимбълдън “, като по пътя си отстрани Рафаел Надал и Ришар Гаске. На идната година играе четвъртфинал и на Аустрелиън Оупън. До момента има четири извоювани трофеи от шампионати на АТР, а последната завоюва единствено преди две седмици в Бризбейн. Кирьос е едвам вторият австралийски тенисист, който е спечелил първите си мачове против Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Първият е Лейтън Хюит.  През годините постоянно е твърдял, че трима тенисисти са повлияли на стила му – Марк Филипусис (като доказателство, че гръко-австралийците могат да играят тенис), Роджър Федерер (изключителен образец за всичко) и Жо-Вилфред Цонга (заради избухливия жанр на игра). Сега Кирьос победи френския си идол на Аустрелиън Оупън, с цел да си уреди мач с Григор Димитров на 1/8-финалите.

Поведението му на корта обаче е друга отличителна линия, която е също толкоз ярка, колкото и гения му. Австралиецът постоянно е упрекван в индиферентност да играе и поради това съзнателно губи. Подобен случай имаше на „ Уимбълдън “ през 2015 година против Ришар Гаске. Две години по-късно Кирьос самичък призна, че на осем шампионата през професионалната си кариера съзнателно е губил мачове, защото чувствал, че по същото време е трябвало да бъде на друго място.

 Най-голямата му проява на това отвращение беше на шампионата в Шанхай през 2016 година, когато напряко подаряваше точки на Миша Зверев. При една пауза австралиецът нямаше самообладание почивката да свърши и даже прикани съдията на стола: „ Може ли да обявиш „ Време е! “, с цел да приключа мача и да си вървя вкъщи? “ В последна сметка Зверев завоюва с 6:3, 6:1 за 48 минути. Кирьос отнесе санкция от 32 900 $ (за липса на старания, засегнатост на фен и неспортсменско поведение), както и осем седмици премахване от шампионати. Този скандал му коства загубата на два спонсора.

На идната година в Шанхай историята съвсем се повтори. Ник Кирьос се отдръпна от мача си в първия кръг против Стив Джонсън, откакто загуби първия сет след тайбрек. Австралиецът просто си взе багажа и напусна корта без очевидно да е контузен или да има здравословни проблеми. Получи санкция от 10 000 $ и беше заставен да върне 21 085 $, извоювани от наградни фондове. Понасял е финансови наказания за чупене на ракети, хокане по време на мач (дори два пъти на пуританския „ Уимбълдън “). По време на Аустрелиън Оупън 2016 пък беше взел на корта мобилния си телефон по време на мач на двойки.

 Един от най-големите кавги с присъединяване на Ник Кирьос обаче си остават обидите към Стан Вавринка по време на шампионата в Монреал през 2015 година. При размяната на кортовете австралиецът подмятна на швейцарския тенисист: „ Кокинакис такова гаджето ти! Съжалявам, че би трябвало да ти го кажа. “ След това посредством микрофоните край корта феновете доста ясно чуха по какъв начин австралиецът си мърмори под носа: „ Как може 30-годишен да оправя 18-годишна “. По това време Стан Вавринка към този момент се беше развел със брачната половинка си Илам и имаше връзка с много по-младата хърватка Дона Векич. След това Вавринка изрази разочарованието си в обществените мрежи и пред медиите, като назова държанието на неговия противник „ най-малкото недопустимо и заслужаващо сериозна глоба от АТР “.

Година по-късно Кирьос влезе в скандал и с Австралийския олимпийски комитет. Той отхвърли да играе за страната си на олимпийските игри в Рио де Жанейро, защото не почувствал задоволително почитание от страна на комитета към себе си. Причината за това беше изразено подозрение от страна на членове на АОК по отношение на честото несериозно отношение на Ник Кирьос и неналичието на почитание към спорта.

 Както към този момент стана дума, баскетболът заема доста огромно място в живота на австралийския тенисист. Стиска палци за Бостън Селтикс от НБА, а обичаният му баскетболист е Кевин Гарнет. Подкрепя отбора по австралийски футбол Норт Мелбърт Кенгъруус. Фен е и на британския Тотнъм, а през 2014 година даже гостува в базата на „ шпорите “. Пред формалния уебсайт на отбора от Висшата лига призна, че постоянно гледа мачовете на тима, макар че поради часовата разлика от време на време би трябвало да става в 2 часа през нощта австралийско време.

Сред последните му въодушевление е търговията с криптовалута. От 2015 година сърцето му е заето от тенисистката Айла Томлянович. Дори на някои шампионати от Големия шлем играят дружно на смесени двойки. След успеха си над Рожерио Дутра Силва в първия кръг на Аустрелиън Оупън 2018 Кириос призна в изявлението на корта, че е прекарал предходната вечер в стаята си в компанията на своето гадже.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ЧАСТ ОТ ШОУ ИЗПЪЛНЕНИЯТА НА НИК КИРЬОС


КАДРИ ОТ СКАНДАЛНИТЕ МОМЕНТИ НА АВСТРАЛИЕЦА


АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, МЪЖЕ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, ЖЕНИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР