Най-добрите кулинарки от село Белащица ще покажат майсторство в приготвянето

...
Най-добрите кулинарки от село Белащица ще покажат майсторство в приготвянето
Коментари Харесай

Кулинарки разкриват тайните на зелевите сармички и тикалниците от Белащица

Най-добрите кулинарки от село Белащица ще покажат майсторство в приготвянето на милинки, баница със спанак, сладко руло и белащенски сармички на следващия ден на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив. Гастрономическият акцент в представянето на майсторките от пенсионерския клуб в селото са баничките " катенки ", известни още като " тикалници ". " Те се подготвят с точени кори и заряд от сирене, след което се пържат в сгорещена свинска мехлем ", изясни секретарят на читалище " Просвета – 1929 година " в с. Белащица Магдалена Димитрова.

Тикалникът /от тикла/ е типично родопско ядене, мигрирало в региона на първия вилен пояс на парк " Родопи " с помощта на преселниците от селата Гълъбово и Яврово. Те идват в региона в годините след Освобождението и придвижват типичното за планината тестено ядене, което в други землища на Родопите се назовава " рогатник " или " гьозлеме " /от гьоз – кръг/. Разновидност на ястието са и така наречен " тенурки ", при които корите се намазват с масло. Сгънати под формата на плик се пекат върху плочата на печката и се сервират щедро поръсени със захар.

Родопската кулинарна традиция продължава и с обичайните за селото белащенски сармички, фамозни с размера си на дребни хапки. Вкусът им е доста друг от този на обичайните поради прибавянето на кимион и черен пипер, споделя Магдалена Димитрова. Някои белащенски домакини прибавят спомагателен другоземен мирис, като слагат дафинови листа сред редовете.

Една от дамите в пенсионерския клуб – някогашната сладкарка Василка, ще показа пред посетителите на Фермерския пазар своето сладко руло, приготвяно по остаряла рецепта от средата на предишния век. Кулинарките от Белащица ще донесат и кошници, цялостни с типични за сезона и региона на селото есенни плодове.

Любопитните към родопските тайни на белащенската кухня са добре пристигнали на алеята в парк " Бунарджика ", където на следващия ден от 16 до 20 часа ще се организира обичайният Фермерски пазар, а присъединяване на майсторките от Белащица е планувано за 18 часа, заяви Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е основател на събитието " Селски усети в града – Белащица ", дружно с сътрудниците от Фермерския пазар. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР