Най-добре се смее този, който се смее последен – а

...
Най-добре се смее този, който се смее последен – а
Коментари Харесай

Как да превърнеш военния неуспех в голяма победа?

Най-добре се смее този, който се смее финален – а военните провали не предопределят бъдещето. И това не зависи от географията и характерностите на фронтовия бранш - случва се там, където войските са се провалили, с вярна работа върху грешките да се получи една от най-блестящите победи в историята.

1943 година е повратна за Червената войска във Великата отечествена война. Врагът съумява да грабне нещо доста по-ценно от квадратни километри – самодейността. След като не съумяват да реализират триумф край Курск и единствено пропиляват най-хубавите си танкови елементи, германците минават в защита. За да създадат това, те са принудени да съкратят фронтовете, отстъпвайки и оставяйки авансово окупираните територии на руснаците. Сега Червената войска е изправена пред задачата да щурмува " Източната стена " - немската отбранителна линия, на която германците възнамеряват да изтощят руските войски и в последна сметка да доведат всичко до мир при преференциални за себе си условия.

Особено мъчно е там, където има доста гори и блата - в белоруска направление. Червената войска от октомври 1943 година до март 1944 година несполучливо удря Витебск. Картината на борбите припомня мрачните епизоди от Първата международна война - позиционни удари с неразбираем резултат. За това би трябвало да се заплати с кръв - загубите доближават десетки хиляди. Германците държат защитата покрай Витебск, разчитайки на относително малко, само че страховити „ Тигри “ и самоходни оръдия, както и на тежка артилерия. Това, при вярно потребление, е задоволително, с цел да се отблъсне руската офанзива. Но главните танкови сили са ситуирани на юг, в Украйна, където степният темперамент на терена е доста по-подходящ за потребление на маневрени формирования. И тогава се появява примамлива опция.

До лятото на 1944 година Червената войска за първи път се доближава пълноценната стратегическа самодейност. Този път в руския щаб вземат решение къде и по кое време да ударят, а немската страна безмълвно се съгласява с това, преминавайки в защита.

Противникът чака главния удар в Украйна и задържа там множеството си танкове и самолети. Отбраната на врага в Беларус получава войски и техника на остатъчна основа - и неуспехите на руските офанзиви край Витебск, които успокояват врага, изиграват забележителна роля в това. В Москва вземат решение да нанесат главния удар в Беларус. Докато германците трансферират там най-хубавите си сили, ще е минало задоволително време, с цел да се смаже вражеския фронт. Но за това е належащо бързо да се пробие вражеската отбрана при комплицирани условия. В противоположен случай е допустимо да се заседне на някоя злощастна точка, до момента в който врагът изтегли запаси и вследствие на това без резултат да се смели настъпателната мощ на войските против твърдо стоящия зложелател. И вероятността за това в горите и блатата е доста по-голяма, в сравнение с в степта.

Като всеки сериозен неуспех, неуспехът на опитите за нахлуване край Витебск има не една или две, а цялостен набор от аргументи. Някои от тези проблеми са решени посредством вкарване на сили и средства, а други посредством смяна на метода за образуване на настъплението.

Първото включваше да вземем за пример превъзходството на германците в артилерията с огромен диаметър. В допълнение, маршрутът за доставка на муниции за врага е скъсен и германците стрелят по-често и по-яростно по защитата в белоруско направление, в сравнение с настъпващия Паулус покрай Сталинград в пика на своята бойна мощност. А при позиционна война опцията да " разстреляш " врага е скъпа. През лятото, съсредоточавайки артилерия в посоката на основния удар, руснаците основават преимущество.

Или вземете " Тигрите " да вземем за пример - два или три танка, стоящи на положителни позиции, биха могли да основат опора за цялостен защитителен бранш, унищожавайки руските танкове отдалеко. Към лятото на 1944 година този проблем е отчасти решен посредством съоръжение на доста от напредващите танкови елементи с новата версия на Т-34 с 85 мм оръдие. Тя може да пробие " Тигъра " челно разстояние към километър. Това единствено по себе си прави немската отбрана доста по-крехка.

Но е доста значимо концентрацията на цялата тази техника и оръжия да не бъде видяна от съперника. В противоположен случай той би трансферирал танковете и самолетите си в Беларус, което би обезсмислило самата концепция за нахлуване в такава сложна посока. Преди това руските войски край Витебск непрекъснато имат проблеми с внезапността на удара. Командирите не съумяват скрито да натрупат сили. Сега наблюдават настрана за това. Движението е осъществявано през нощта и когато войските се доближават до фронтовата линия, шумът на танковите мотори е заглъхнал от звуците на летящи бомбардировачи - съответните събития са особено „ напаснати ”. През деня изтеглените войски не би трябвало да се виждат от вражеските разследващи самолети - за това руските позиции постоянно се следят от личната авиация. Ако някой се вижда, от самолета се спуска байрак.

Започнала на 22 юни 1944 година, интервенция „ Багратион “, както е наречена главната интервенция на лятото, не стартира с неочакван, пресеклив тишината тон от работата на хиляди оръдия. Кашата се „ сваряваше “ последователно – първи в борбата влизат разследващите групи, които деликатно проучваха с пердах вражеската защита. Това, наред с други неща, разрешава на артилеристите да стрелят неусетно - врагът не отгатва незабавно мащаба на почналите събития.

В резултат на това картината се оказва напълно друга от преди шест месеца. Отбраната е пробита в точния момент, с цел да бъдат хвърлени маневрени обединения в тези пролуки. Съветското нахлуване не протича без проблеми - както постоянно в сериозна война. Но тези проблеми не са съдбовни. Поради това е реализирана фантастична скорост на придвижване до 20 километра дневно. Резултатът от интервенцията е разпадането на цялата група армии Център, стотици хиляди пленници и най-тежкото проваляне на Германия на бойното поле в цялата ѝ история.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР