Най-добре по време на световното първенство е да напуснете града

...
Най-добре по време на световното първенство е да напуснете града
Коментари Харесай

Мондиалът затрудни живота на руснаците

" Най-добре по време на международното състезание е да напуснете града и да си вземете отмора измежду природата. А тези, които останат, поучавам да не бият чужденците и да учат британски ". Този съвет, насочен от някогашния кмет на Калининград Александър Ярошук към неговите съграждани, звучи много необичайно, само че действително отразява обстановката в градовете в Русия. Или най-малко в тези, които одобряват мачове от Мондиал 2018.
Специално в тях към този момент от към два месеца работят разнообразни ограничавания, които са въведени със специфичен декрет на президента Владимир Путин.

Задължителна регистрация
Ако някой руснак реши сред 25 май до 25 юли да посети Москва или останалите 10 градове-домакини, само че те не съответстват с неговата адресна регистрация, би трябвало в период от 3 дни да се записва. За задачата би трябвало да показа в така наречен Многофункционален център за услуги (МФЦ) или в клон на вътрешното министерство паспорт, заявление за визитата и някакъв документ, който да удостоверява на кой адрес ще обитава в съответния град. Това се прави, даже и да се върви на посетители при родственици. За чужденци ограничаването е още по-строго - срокът за подаване на документи е един ден. За несъблюдение има санкции - от 2000 до 5000 рубли (58-145 лева.), като те са най-големи за Москва и Санкт Петербург. Бюрократичните затруднения не важат само за лицата, директно въвлечени в шампионата - участници, представители на ФИФА, на футболните федерации. Както и за тези, които се намират в хотели, санаториуми, пансионати, къмпинги, туристически бази, лечебни заведения и други места за краткотрайно престояване. По простата причина, че там наложително записват. След 25 юли се връщат в действие старите правила - че регистрация е нужна единствено за тези, които ще прекарат в града над 90 дни.

Спътникова система в рейсовете

От 1 юни във всичките 11 градове-домакини е неразрешено да се движат бусчета и рейсове за над 8 пасажери, в случай че не са оборудвани със сателитната система ЕРА-ГЛОНАСС. Чрез нея придвижването на превоза може да се следи в действително време. Тази система коства към 12 000 рубли (към 350 лева.), а нейното монтиране - още 5000 рубли (145 лева.). На входовете на градовете има КПП-та, където стопират рейсовете и ревизират оборудването им. Които нямат нужните системи се водят на насилствен паркинг, откъдето пасажерите отиват до центъра с маршрутки. Забраната важи и за елементарните туристически рейсове. Тя не визира единствено тези курсове, които обслужват самия шампионат. Ограниченията важат до 30 юни за Волгоград, Екатеринбург, Калининград и Саранск, където ще се играят срещи единствено от груповата фаза. За Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Ростов на дон, Самара и Сочи, заповедта е до 17 юли. Единствено за Калининград работи по-либерален режим поради предстоящият напор на рейсове от Полша и Литва. Например, единствено за 28 юни, когато в града ще играят Англия и Белгия, към този момент има декларирани близо 300 полски автобуси и бусове. Там скъпата система ГЛОНАСС може да бъде сменена с " Платон ", която се отдава чартърен на водачите при прекосяване на КПП-та.

Зони с пропуск

В 11-те града напредването с автомобил ще бъде лимитирано за някои зони - игрища, фен-паркове, подготвителни бази. Там МПС-та ще могат да влизат със специфични пропуски. Разрешителни се издават, единствено в случай че водачите живеят в региона или имат там служебни задължения. Но даже и тогава службите за сигурност си резервират правото да правят цялостен оглед на возилата.

Забрана за дронове

В градовете, където ще се играят мачове от Мондиал 2018, от началото на юни имат въведени зони, неразрешени за полет, в това число и на дронове, поради опасения от терористични офанзиви. Органите на реда даже са закупили специфични дронове, които да нападат нарушителите. Ограничение има и за реките, където в дните на мачовете е неразрешено корабоплаването, даже и на туристическите корабчета. А в Санкт Петербург каналът Грибоедов е затворен напълно до края на шампионата.

Забрана за манифестации

Всякакви обществени прояви, като манифестации, събрания, демонстрации, шествия, които не са свързани с футболните мачове, са неразрешени от 25 май до 25 юли. Позволение се получава единствено по огромно изключение, при координиране с управляващите, в избрани зони и с минимално количество участници. Любопитното е, че заповедта съответствува с акциите за локалните избори в Москва, Самарска и Нижнегородска област. Конституционният съд в Русия и Европейският съд за правата на индивида към този момент са сезирани от адвокати да се произнесат дали възбраната не нарушава правата на съветските жители.

Извън тези общи разпореждания, има и ред други неща в забранителния лист - в тези градове не може да се носят оръжия, патрони, отровни субстанции, дори ръчни електрошокове. Тук са обхванати също Ставрополският край и Воронежка област, и Чечения, където има бази на отбори-участници. Всеизвестна е и възбраната за фойерверки и палене на огън навън, в това число и за печенето на шашлици, което е обичано занятие за руснаците. В Саранск обаче локалните се пребориха да им оставят най-малко скарата, до момента в който зарята е твърдо неразрешена. Не може да се продава и алкохол в стъклени чаши - край стадионите в дните на мачовете, а край фензоните за цялото състезание. Баровете не са наранени от това решение.

За да не се позволен неприятни изненади съветските управляващи са командировали в допълнение свои чиновници в 11-те града. Там патрулите в този момент са толкоз нагъсто, та локалните се майтапят, че е по-вероятно да срещнеш еднообразен, в сравнение с ентусиасти.
" Безопасността на почитателите ни е приоритет. Изготвихме солидна идея за сигурност, която обгръща над 170 обекта ", разяснява шефът на оргкомитета на шампионата Алексей Сорокин, който бе окуражителен за взетите ограничения от шефа на службата по сигурност към ФИФА Хелмут Шпан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР