Най-добре e пълен отказ, но бездимни цигари могат да намалят

...
Най-добре e пълен отказ, но бездимни цигари могат да намалят
Коментари Харесай

По-малко катран в цигарите намалява риска от смърт

Най-добре e цялостен отвод, само че бездимни цигари могат да понижат риска.

Професор Дейвид Заридзе е роден в Тбилиси, Грузия. Завършил е Медицинския институт в Тбилиси, а през 1969 година получава докторска степен от Института по пробна и клинична онкология в Москва и докторска степен от Центъра за проучване на рака през 1976 година Първоначално подготвен като патолог, той се специализира в епидемиологията на хроничните заболявания. Работил е в Оксфорд, както и в Международната организация за проучвания на рака (IARC) в Лион. Основният му интерес през това време е връзката сред диетата и рака и точно през този интервал стартира да се създава програмата IARC за връзката сред храненето и онкологичните болести.

Професор Заридзе има забележителен принос в епидемиологичните проучвания. Той ясно сподели въздействието на тютюнопушенето и несъразмерното пиянство на алкохол върху продължителността на живота и няколко основни болести, в това число рак. Превантивните ограничения, прилагани в Русия въз основа на резултатите от тези проучвания, избавят няколко милиона животи.

Пушенето предизвиква 15 разнообразни типа рак измежду които рак на белия дроб, устната празнина, хранопроводa, ларинкса, бъбреците, пикочния мехур, черния дроб, панкреаса и други. Това заяви на интернационална конференция за понижаване на вредата от незаразните заболявания Професор Дейвид Заридзе.



Професор Дейвид Заридзе

Водещият епидемиолог на тогавашния ССР открива през 1985, че катранът и никотинът в дима от цигарите в някогашния Съветски съюз е доста висок. Учените изследват 41 марки цигари създадени в Москва, Ленинград, Тибилиси, Талин и Каунас, както и 4 български марки цигари, внасяни по това време в ССР. Проучването демонстрира, че 87% от цигарите са с количество катрани сред 20 и 30 мг, както и с никотин сред 15 и 20 мг. „ Катраните са остатъчните твърди субстанции, които съставляват наслойка, която се образува при горенето на цигарата “ разяснява Проф. Заридзе.

„ Те съдържат по-голяма част от канцерогенните и мутагенни сътрудници в цигарения пушек (т.нар. ароматни хидрокарбонилни вещества). “

На интернационална среща със СЗО и други организации за битка с тютюнопушенето, специалистите предлагат в най-спешен порядък съветските цигари да бъдат с оптимално количество катрани от 15 мг.

„ Реално това са първите опити за понижаване на вредата в региона на тютюна “, споделя Проф. Заридзе. През 1988 това се приема в закона за контролиране на тютюна в ССР, като по-късно оптимално допустимата норма става 12 мг (в момента в Европейски Съюз оптималната норма е 10 мг). Единственото пояснение за големия спад на заболеваемостта от рак на белия дроб и понижаване на смъртността в интервала от 1990 до 2011 година е точно понижаване равнището на катраните в цигарите. Отказът от тютюнопушене не може да се одобри за водеща причина, защото през 2009 пушенето на цигари в Русия доближава своя исторически връх с продадени 420 милиарда къса годишно (за съпоставяне през 1992 продадените цигари са два пъти по-малко – 200 милиона къса).



„ Намаляването на катраните в съветските цигари, което води до внезапен спад на количеството канцерогени, като полиароматни хидрокарбонили и други канцерогени (бензен, акриламид, акрилонитрил и други) са единственото пояснение за понижаване появяването и смъртността на малигнени неоплазми, причинявани от пушенето на цигари, а точно рак на бял дроб, ларинкса, гърлото и на хранопровода “.

Тази понижена смъртност от рак на белия дроб от 1993 година насам е избавила живота на 200 000 мъже и дами, които в противоположен случай щяха да умрат “, споделя фамозният епидемиолог.

Нивата на тютюнопушене в Русия стартират да спадат едвам през 2016 година. „ Това са положителни вести, само че това позитивно развиване става прекомерно постепенно “, споделя Проф. Заридзе.

„ Представените доказателства допускат или са косвено доказателство за това, че прекосяването от обичайни цигари към електронни системи за снабдяване на никотин, които могат да доведат до доста намаляване на токсичните и канцерогенни субстанции от обичайните цигари може да докара до понижаване появяването и смъртността на рак и други болести, свързани с пушенето “, изясни Проф. Заридзе.

„ Защо споделяме може би – тъй като още нямаме дългогодишни доказателства, че тези други възможности са по-малко нездравословни от обичайните цигари, само че индиректните доказателства ни карат да считаме, че тези други възможности най-вероятно ще понижат смъртността от рак на белия дроб и от други болести свързани с тютюнопушенето. “

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР